ROC van Amsterdam: hotel als klaslokaal

Hotel Casa ontwikkelt in samenwerking met het ROC van Amsterdam een nieuwe opleiding voor horecapersoneel. In de strijd tegen het toenemende personeelstekort gaat het hotel als klaslokaal functioneren.

Leerlingen zijn gedurende de hele onderwijsperiode gestationeerd in Hotel Casa en worden opgeleid aan de hand van het dagelijks reilen en zeilen van het hotel. In augustus 2018 start naar verwachting de eerste klas van zo’n 20 leerlingen aan de driejarige opleiding in het hotel.

House of Hospitality
De nieuwe mbo-opleiding moet horecagelegenheden gaan helpen met de toenemende behoefte aan goed opgeleid horecapersoneel. Het initiatief, genaamd House of Hospitality, is een samenwerking tussen gemeente, het horeca-onderwijs en bedrijfsleven in Amsterdam. Hotel Casa is een van de betrokken partijen en aanjagers vanuit het bedrijfsleven. Hans Vugts, initiatiefnemer en directeur van Hotel Casa: ‘Het wordt steeds moeilijker om goed en voldoende personeel te vinden. Om jezelf te verzekeren van goed personeel, zal je ook zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Als we dit goed aanpakken kunnen we de uitval van horecastudenten verminderen.’

Toenemende vraag
Het aantal banen in de branche groeit de komende vijf jaar met nog eens 15 procent. ‘Er is al een grote vraag naar horecapersoneel en nog steeds komen er nieuwe hotels en restaurants bij. Dat maakt het voor ons een logische stap om zelf te investeren in het professionaliseren van toekomstige medewerkers’, aldus Vugts. Volgens Vugts is er vooral de behoefte aan goed opgeleid personeel dat begrijpt wat gastvrijheid en servicegerichtheid inhoudt. ‘Ultieme hospitality is de kunst om mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Dat leer je niet uit een boek. Jongeren die een hekel aan de schoolbanken hebben, kunnen we met deze opleidingsvorm motiveren om voor onze sector te kiezen. Er is dan ook geen betere leerplek dan de werkvloer zelf. Met House Of Hospitality fungeert ons hotel als het nieuwe klaslokaal’, aldus Vugts.