ROC van Twente: na Pasen examens op locatie

Het ROC van Twente wil vanaf dinsdag 14 april het afnemen van examens op locatie weer beperkt hervatten. Voor het reguliere onderwijs gaan de schoolgebouwen op z’n vroegst op maandag 11 mei open.

Landelijk zijn alle beperkende maatregelen in verband met het coronavirus verlengd tot 28 april. Vanwege de meivakantie betekent dat in de praktijk dat het ROC van Twente zijn gebouwen niet eerder opent dan maandag 11 mei. De meeste scholen zullen dat voorbeeld volgen. In de tussentijd probeert de school het onderwijs zoveel mogelijk via online lessen te laten doorlopen. Volgens John van der Vegt, bestuurder van het ROC van Twente, zijn de scholen tot 11 mei alleen bij uitzondering open voor studenten en docenten die met geen mogelijkheid thuis kunnen werken.

Examens

Om een stuwmeer van examens te voorkomen, wil het ROC van Twente wel vanaf dinsdag 14 april – direct na Pasen – starten met examens op locatie. Deze examens worden in eerste instantie op de hoofdvestiging aan de Gieterij in Hengelo afgenomen. En alleen als ze van belang zijn voor het halen van het diploma dit jaar. ‘Dan heb je het bijvoorbeeld over het centraal examen Engels of Nederlands’, legt woordvoerder Els van Riel in de regionale krant Tubantia uit. ‘We houden ons strikt aan de RIVM-maatregelen. Dus bijvoorbeeld met niet meer dan een stuk of vier studenten in een lokaal.’ Studenten die een examen moeten doen, krijgen daar persoonlijk bericht over.

Stages

Een ander probleem zijn stages die niet kunnen worden afgemaakt, bijvoorbeeld omdat een bedrijf of instelling op slot moet. ‘We kijken per opleiding hoe we dat oplossen’, zegt Van Riel. ‘Want aan sommige stages is ook een examenopdracht gekoppeld.’