ROC van Twente verzorgt bijscholing over palliatieve zorg

Verpleegkundigen van zorginstellingen in de regio Twente kunnen een aanvullende scholing volgen over palliatieve zorg bij ongeneeslijke vormen van kanker. Het ROC van Twente wil zo een impuls geven aan de kennis en kunde van zorgmedewerkers.

Het ROC van Twente levert met de scholingen, die in 2024 en 2025 worden gegeven, een bijdrage aan de kennis en kunde van verpleegkundigen in Twente op het gebied van palliatieve zorg. Hiermee krijgt de kwaliteit van zorg voor mensen met een ongeneeslijke aandoening een flinke impuls. Dinsdag 5 maart startte de eerste groep met achttien verpleegkundigen werkzaam in allerlei zorginstellingen in de regio.

Vast aanspreekpunt

Veel mensen die niet beter kunnen worden missen na het slechtnieuwsgesprek hulp van zorgverleners. Patiënten hebben vooral behoefte aan een vast aanspreekpunt, aandacht voor naasten en advies over psychische klachten. Om de groeiende groep mensen die palliatief is passende zorg te kunnen bieden, is het scholingsprogramma opgestart. In de basisscholing leren deelnemers de basiskennis en vaardigheden van palliatieve zorg, zodat zij met meer vertrouwen zorg kunnen verlenen aan patiënten en hun naasten. De training die op 5 maart startte bij ROC van Twente, is gericht op patiënten met ongeneeslijke kanker, maar is ook toepasbaar in palliatieve zorg voor andere patiënten.

Wijkteams

De verpleegkundigen die de scholing volgen denken baat te hebben bij de cursus. Zo zegt verpleegkundige Ingeborg Bergevoet (werkzaam bij ZorgAccent): ‘De kennis die ik tijdens de scholing opdoe kan ik weer verder uitdragen in de wijkteams en in de organisatie.’  Volgens docent Cees de Rooij wil ROC van Twente door deze vormen van nascholing een bijdrage leven aan de samenleving: ‘Door deze training zíjn we het middelpunt van de maatschappij.’

Programma

Het initiatief in Twente is onderdeel van een landelijk programma ‘Basisscholing Palliatieve Zorg’. Volgens Judith Hetem van het programma zijn er grote ambities: ‘We willen 480 docenten en 3.500 zorgverleners scholen op gebied van palliatieve zorg. We doen dit samen met veel regionale partners en zijn er trots op dat ROC van Twente een van die partners is!’

Kijk hier voor meer informatie over het programma Basisscholing Palliatieve Zorg