Rutte en Asscher op bezoek bij Drenthe College

Minister-president Rutte en vicepremier Asscher brengen vandaag een werkbezoek aan de provincies Drenthe, Groningen en Friesland. Op het programma staan onder andere ontmoetingen met mbo-scholieren.

Het werkbezoek start bij het Top Technici Instituut (TT-instituut) in Assen. Hier worden minister-president Rutte en viceminister-president Asscher door de Commissarissen van de Koning in Drenthe, Groningen en Friesland, de heren Tichelaar, Van den Berg en Jorritsma, bijgepraat over de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt in hun provincies. Aansluitend krijgen zij een rondleiding door het TT-instituut. Dit Instituut opende op 1 september 2014 zijn deuren. Het is een samenwerking tussen het Drenthe College en Innovam, bedoeld om jongeren met een passie voor motor- en autotechniek op te leiden tot Top Technici. Het kan gezien worden als een geslaagd voorbeeld van excellent vakmanschap.

Uitgebalanceerd opleidingenaanbod
Binnen de opleiding komen sport, sensortechologie, duurzaamheid en de modernste (motor en auto)technieken samen. Het TT Instituut is een microwereld waar mensen, techniek en innovatie elkaar vinden en versterken. Behalve gedegen opleidingen op het gebied van mobiliteit, kan in de ‘garage’ van het instituut in opdracht van ‘echte’ klanten onderhoud wordt gepleegd aan zo’n beetje alles wat op wielen rijdt. Dankzij intensieve banden met de racesport, industrie en toeleveranciers is het kennisniveau steeds actueel. De opleidingen zijn een kweekvijver voor technisch talent, maar ook op het gebied van managment en bedrijfsvoering levert het TT Instituut high potentials af. Het Top Technici Instituut ligt pal tegen het racecircuit van de befaamde TT aan.

Naar passend werk
In de middag bezoeken Rutte en Asscher een succesvol werkervaringsproject van de bedrijven Burgerhout en Sluyter Logistics in Assen. Samen met de gemeente zoeken deze bedrijven naar praktische oplossingen om mensen vanuit een uitkering aan passend werk in de productie te helpen. Deelnemers aan het project werken eerst een aantal maanden onder begeleiding in een simulatiehal. Bij goed functioneren volgt een tijdelijk contract voor regulier werk bij de bedrijven.

‘Silicon Valley’
In Groningen worden de beide heren rondgeleid door het onlangs geopende IBM Service Center. Deze IT-dienstverlener neemt veel pas afgestudeerde hbo’ers en academici van de RUG en Hanze Hogeschool Zwolle in dienst en zet sterk in op scholing. IBM heeft, net als Google in de Eemshaven, bewust gekozen voor de locatie Noord Nederland, naar eigen zeggen de Nederlandse ‘Silicon Valley’. Asscher sluit hiermee het werkbezoek af.

Friet van Piet
Premier Rutte eet aan het eind van de middag in het meest duurzame cafetaria van Nederland, Friet van Piet in Groningen. Hier spreekt hij met een genomineerde en de winnaar van de Jonge Ondernemersprijs van het Noorden 2014 en met de winnares van 2013. De Jonge Ondernemersprijs is bedoeld als erkenning voor jong ondernemerstalent in de noordelijke provincies.

Update: De maaltijd bij ‘Friet van Piet’ bestond uit een friet met, een Groninger eierbal en een cappuccino.