Serie ‘Onmisbaar mbo’  over de waarde van het mbo

‘Ik heb maar mbo gedaan.’ Die uitspraak hoort docent en onderzoeker Karim Amghar vaak. Hoewel het mbo de motor van de Nederlandse economie is, is er een imagoprobleem. In de vierdelige serie ‘Onmisbaar mbo’ onderzoekt Amghar hoe studenten, docenten en onderwijsexperts het mbo ervaren. Wat vinden ze van het imago van het mbo?

Bijna 60 procent van alle banen in Nederland wordt door vakmensen met een mbo-opleiding uitgevoerd. ‘Als het goed gaat met het mbo, gaat het goed met Nederland’, zei koningin Máxima onlangs tijdens de opening van het nieuwe studiejaar. Vakmensen met een mbo-opleiding zijn de motor van de Nederlandse economie. Ze zijn onmisbaar, maar toch ervaren veel mbo’ers dat er soms neerbuigend wordt gedaan over hun niveau.

Achterhaald

In de vierdelige serie ‘Onmisbaar mbo’ onderzoek Karim Amghar het achterhaalde imago van het mbo. Waarom wordt er soms neerbuigend gedaan over het mbo? Hoe ervaren studenten, docenten en onderwijsexperts dat? Waar lopen ze tegenaan en wat zouden zij graag anders zien? Karim probeert op deze vragen antwoorden te vinden, onder meer bij vakmensen die trots zijn op wat ze doen.

Rolmodel

In de eerste aflevering spreekt Amghar met zo’n rolmodel: schipper en binnenvaart-influencer Liana Engibarjan. ‘Je moet laten zien dat je met je opleiding wat bijdraagt aan de maatschappij’.

‘Onmisbaar mbo’ is een vierdelige serie van presentator en onderzoeker Karim Amghar en documentairemakers Aurora Peters en Itam van Teeseling. De serie is mede mogelijk gemaakt door OPEN Rotterdam en de Gemeente Rotterdam. Op iedere maandag verschijnt om 18.15 uur een nieuwe aflevering. Bekijk de afleveringen hier.