Skills The Finals: horen, zien, ruiken, ervaren

Tot zaterdag 18 maart is de RAI het strijdtoneel de ‘nationale kampioenschappen voor het beroepsonderwijs’: Skills The Finals. Alle deelnemers mogen zich winnaars noemen. Het is immers een onvergetelijke ervaring. Voor de studenten, hun aanhang, de begeleidende docenten, maar ook voor alle ander bezoekers.

Wie eenmaal door de hoofdingang van RAI Amsterdam gaat en de hallen betreedt waar de vakwedstrijden gehouden worden, mag zijn zintuigen op scherp zetten. Het is een overweldigende ervaring. Of je nu de twee hallen bezoekt waar de Skills Heroes (mbo) hun wedstrijden houden. Of de hal waar de vmbo-talenten (Skills Talents en Skills Plus, een Europese competitie voor toppers met een arbeidsbeperking) de strijd met elkaar aangaan. Hier zie je niet alleen het beroepsonderwijs in optima forma, je hoort en ruikt het ook.

Scharen en zagen
Links zie je een meisje in opperste concentratie een bloemstuk schikken, rechts de knippende scharen die je haar in rock ‘n’ roll-stijl modelleren. Spits je je oren, dan hoor ergens een decoupeerzaag door het hout klieven. Ondertussen ruik je de geur van gebraden vlees. Op zowat elke strekkende meter van deze hallen werken (v)mbo’ers – allen behorend tot de beste in hun vakgebied – gefocust aan hun Skills-uitdaging. Van applicatieontwikkelaars tot stukadoors. Van tandartsassistenten tot verkopers. Van bouwtimmermannen tot schoonheidsspecialisten.

Hoogtepunt
Dat deze finale voor veel van deze jongeren een absoluut hoogtepunt is in hun nog prille loopbaan, mag clichématig in de oren klinken. Maar de deelnemers doen hier – en in de lange weg naar de nationale finale toe – echt een ervaring op waarvan ze hun hele leven profijt hebben. Skills The Finals is echter zoveel meer. Het is wellicht de grootste beroepenoriëntatiebeurs voor vmbo-leerlingen. Mbo-studenten zien hier enkele perfecte rolmodellen aan het werk. En last but not least: dit is bij uitstek de gelegenheid om iedereen te laten zien hoe waardevol, divers en mooi het mbo is. Het is een energiek en dynamisch evenement waar je alleen maar met een positief gevoel weer vandaan kunt gaan.