Stageplekken weg door failliete winkelketens

Circa vijfhonderd mbo’ers moeten op zoek naar een nieuwe stageplek, nu een aantal grote winkelketens failliet is gegaan. Met name jongeren met een opleiding in de retail of horeca zijn gedupeerd.

De studenten liepen stage bij V&D, Scapino, Perry Sport of Aktie Sport. Bij V&D alleen al, dat zestig vestigingen telde, hadden ruim 250 mbo’ers een stageplek. Dat de studenten midden in hun schooljaar zonder stageplek komen te zitten, is een groot probleem: zonder praktijkstage kan geen diploma behaald worden. Met name BBL’ers zitten in een lastig parket: zij hebben een arbeidsovereenkomst met het stagebedrijf en moeten nu voor vier dagen in de week op zoek naar ander werk.

Flexibel
De mbo-scholen doen er – samen met SBB – alles aan om de studenten alsnog ergens anders geplaatst te krijgen. Tot nu toe lukt dat goed: volgens SBB is ongeveer 90 procent van de studenten met een weggevallen stageplek, al elders ondergebracht. De MBO Raad heeft een brief naar minister Bussemaker gestuurd met het verzoek flexibel met deze onvoorziene situatie om te gaan. Om in het uiterste geval bijvoorbeeld een praktijksituatie op school te simuleren en meer ruimte te krijgen als cijfers wat verlaat komen door overplaatsing. Maar scholen en bedrijfsleven moeten vooral ook samen op zoek naar passende oplossingen, vindt Marije Hulsbosch van de MBO Raad. ‘Vraag of winkels extra stagiairs kunnen aannemen en onderzoek of er nieuwe, erkende leerbedrijven kunnen komen.’