Stagiaires ROC begeleiden ouderen in beweegtuin

Twee stagiaires van het ROC van Amsterdam hebben in Amstelveen een project opgezet om ouderen meer te laten bewegen. Het project heet ‘bewegen met ouderen’.

De lessen die de studenten geven vinden plaats in de beweegtuin naast Gezondheidscentrum Marne. De tuin werd in september 2016 geopend, maar werd tot nu toe weinig gebruikt. Daar komt nu verandering in, als het aan de studenten ligt.

Animo
Eén van de initiatiefnemers is Jesse Kwak. ‘Het is een schoolproject van het ROC. Omdat deze tuin nooit gebruikt wordt, willen wij daar iets mee doen. Vooraf werd ons gezegd dat er geen animo voor was, maar die is er dus wel’, zegt Jesse. En dat klopt, want bij de eerste beweegmiddag waren toch zeker 15 ouderen aanwezig. ‘Ik snap het allemaal heel goed, maar ik heb een rare tik dat ik niet kan coördineren!’, lacht één van de deelnemers. ‘Ik dacht eigenlijk dat het een beetje te minimaal voor mij zou zijn, maar het is best pittig en ik woon aan de overkant, dus dit is een mooie mogelijkheid. Ik denk dat ik hier vaker zal komen’, zegt ze.

Isolement
De bedoeling is dat de ouderen doorgaan met sporten in de beweegtuin, ook wanneer de begeleiding van studenten na zes weken stopt. ‘We hopen dat ze zelf initiatief tonen om de beweegtuin toch te gaan gebruiken. Als ouderen gaan denken dat ze niet meer mee kunnen komen, gaan ze zichzelf isoleren. Wij vinden het juist belangrijk dat ze in een grote, gezellige groep thee en koffie kunnen drinken en daarna samen kunnen bewegen’, zegt Jesse. In de beweegtuin staan acht toestellen die door iedereen gebruikt kunnen worden. ‘Door de mogelijkheid te bieden om op eigen tijd en wijze te oefenen, willen we een bijdrage leveren aan vitaliteit, gezondheid en zelfredzaamheid van bijvoorbeeld senioren’, zegt Eddy Reynders, initiatiefnemer van de beweegtuin.

Bekijk hier een filmpje over het project.

Foto: Gezondheidscentrum Marne