Standbeeld voor de vakman onthuld in stadhuis Apeldoorn

Het standbeeld dat Quillian Blom, voormalig mbo-ambassadeur, voor het vakmanschap heeft laten maken, is aan een tour door Nederland begonnen. Tot 23 augustus staat het beeld in het Apeldoornse stadhuis.

Met de feestelijke onthulling in het Apeldoornse stadhuis is het standbeeld, dat inmiddels ‘Zelfbeeld’ is gedoopt, aan zijn tour door Nederland begonnen. Het standbeeld is bedacht door voormalig mbo-ambassadeur Quillian Blom, student aan vakschool Cibap in Zwolle. Met zijn initiatief wil hij het mbo-vakmanschap op een voetstuk plaatsen.

Waardering

Toen hij vorig jaar werd uitgeroepen tot landelijk mbo-ambassadeur, wist Quillian dat hij iets wilde maken waarin mbo-geschoolden zich zouden herkennen. ‘Van de zorg tot de techniek: vakmensen zijn onmisbaar voor Nederland. Door hun skills maken ze het verschil. Alleen daarom al vond ik het belangrijk dat er een standbeeld voor vakmanschap moest komen. Een écht standbeeld, als uiting van waardering voor al die mbo-professionals.’

Kracht

Volgens Quillian staat het standbeeld voor vakmanschap, ontwikkeling en kracht: ‘Mensen die het zien, moeten het idee krijgen dat het mbo de plek is waar je je als student en als mens kunt ontwikkelen. Het beeld representeert iemand die zich letterlijk uit Nederland ‘hakt’, een student die zich ‘uit het mbo’ vormt. Daarmee is het een ode aan alle talenten die op het mbo belangrijke stappen zetten richting volwassenheid en het enorme potentieel dat alle mbo’ers samen vormen.’

Reis

Burgemeester Ton Heerts, tot 2019 voorzitter van de MBO Raad, is trots op het standbeeld: ‘Dit standbeeld verdient een prominente plek in onze Burgerzaal, al is het alleen al om iedereen die hier komt, als bezoeker of als medewerker, te laten zien hoe ‘mega belangrijk’ het mbo is en waarom al die mbo’ers zo belangrijk zijn voor Apeldoorn en voor Nederland.’ Na 23 augustus zet Aventus het standbeeld in de etalage op haar locatie in de Laan van de Mensenrechten, waarna het zijn weg vervolgt naar Rotterdam, Vlaardingen en Amsterdam.

Bron: Gemeente Apeldoorn.

Lees ook: Standbeeld onthuld voor mbo-studenten en vakmensen

Foto: Peter Lous