‘Studenten gaan helpen bij Kamerverkiezingen’

Mbo-studenten gaan helpen de verkiezingen van 17 maart 2021 in goede banen te leiden. De MBO Raad maakt hier samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een plan voor, schrijft De Telegraaf.

Het is de bedoeling dan mbo-studenten bij stembureaus aan de slag gaan als gastheer of beveiliger. Ook kunnen studenten gaan helpen bij het tellen van stemmen en het opbouwen van de stembureaus. Door de coronacrisis zijn er veel meer stembureauleden nodig dan normaal. Sommige stembureaus zullen meerdere dagen open zijn en er zijn meer ondersteuners nodig.

Plan

Volgens de Telegraaf werkt de MBO Raad samen met de VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken aan een plan voor de inzet van mbo-studenten. Het is de bedoeling dat duizenden studenten gaan meehelpen. Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad: ‘Ik ben trots dat het beroepsonderwijs op deze manier kan bijdragen aan een unieke gebeurtenis.’

Burgerschap

De uren die de studenten gaan meehelpen bij de stembureaus gaan meetellen voor de lessen burgerschap. Volgens Tekin is er sprake van een win-win situatie: ‘In het mbo leiden we niet alleen op tot beroepen, maar ook voor burgerschap. We kunnen die twee zaken mooi aan elkaar koppelen.’

Democratie

Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda en bij de VNG verantwoordelijk voor de verkiezingen, is blij met de hulp van de studenten: ‘We kunnen de mbo’ers goed gebruiken. Daarnaast is het een fraaie kans om jongeren in het onderwijs en lokale overheden met elkaar te laten samenwerken. En zo samen bij te dragen aan democratie.’ De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt. Het is de bedoeling dat scholen en gemeenten na de feestdagen aan elkaar gekoppeld worden.