Studenten steunen wettelijk toelatingsrecht

De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is een groot voorstander van een wet die jongeren een toelatingsrecht op het mbo geeft. ‘Het onderwijs moet toegankelijk zijn’, zo stellen de jongeren.

Anders dan de mbo-scholen zijn de mbo-studenten groot voorstander van het wetsvoorstel dat jongeren met de juiste vooropleiding een toelatingsrecht tot het mbo biedt. In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt JOB het belang van het wetsvoorstel. Volgens de briefschrijvers worden de laatste jaren steeds meer jongeren geweigerd door mbo-scholen. Dit gebeurt vaak op onjuiste gronden, bijvoorbeeld vanwege financiële motieven, vanwege de leeftijd of op basis van een capaciteitentest. Volgens JOB zijn dit stuk voor stuk redenen waarop niet geweigerd mag worden.

Aanjager
Bij JOB melden zich jaarlijks zo’n 100 tot 200 jongeren die door scholen geweigerd zijn. Maar volgens de jongeren is dit slechts het topje van de ijsberg. Het is voor veel studenten immers een grote stap om te gaan klagen. Bovendien is iedere weigering er één te veel. Een wettelijk toelatingsrecht lost dit probleem voor eens en voor altijd op. JOB is dan ook één van de aanjagers van het wetsvoorstel geweest. Volgens de jongeren is het noodzakelijk de huidige situatie ‘te doorbreken’.

Donderdag 16 juni is in de Tweede Kamer een hoorzitting over het wetsvoorstel.

Lees ook: Verzet tegen wettelijk toelatingsrecht