Team NL tien jaar na EuroSkills 2008 in Rotterdam

Het is vandaag tien jaar geleden dat EuroSkills in Rotterdam van start ging en onze toenmalige prinses Maxima het evenement officieel opende. Na 1998 in Groningen was het de tweede keer dat Nederland de EuroSkills organiseerde. De intentie was om hier in Europa een tweejaarlijks vervolg van te krijgen. Met de zevende editie dit jaar in Boedapest is dat goed gelukt.

Op EuroSkills 2008 waren 30 Europese landen en 420 deelnemers. Daarvan ook veel Nederlandse deelnemers. 61 Nederlandse jongeren deden aan verschillende vakwedstrijdonderdelen mee in officiële en demonstratiewedstrijden, zoals kappers, hoveniers, schilders en verschillende technici. Nederland behaalde maar liefst 18x goud, 11x zilver, 7x brons en 5x excellent vakmanschap. Zo was in Rotterdam een breed scala aan vakmanschap te zien.

Wat doen zij nu?
Onderzoek op het internet leverde het volgende op: van de 61 Nederlandse deelnemers vonden we er 46 terug. Achttien vaktalenten van weleer zijn zelfstandig ondernemer geworden in de volgende vakrichtingen en bedrijven: fotograaf, bloemenzaak, ontwerpbureau, kapsalon (2x), schoenmakerij, schoonheidssalon, ICT-bedrijf, technisch bedrijf (2x, waaronder een dronebouwer), hoveniersbedrijf (het team startte direct na EuroSkills hun gezamenlijke hoveniersbedrijf), elektrotechnisch bedrijf, onderhoudsbedrijf, bouwtechnisch bureau, autobedrijf, hoefsmid en restaurant.

Interessante beroepen
Maar liefst negentien van hen zijn gaan werken in een management- of middenkaderfunctie met soms interessante beroepen zoals cyber security, internationaal technisch ‘problemsolver’. Ook zijn er twee als mbo-docent aan de slag gegaan. Acht deelnemers zijn als werknemer actief, meestal en vooral in hun vakgebied van destijds. Vijf van hen zijn nog steeds bij de organisatie van vakwedstrijden betrokken, meestal als jurylid of expert.
Geconcludeerd kan worden dat tien jaar na dato de Nederlandse deelnemers aan EuroSkills 2008 nog steeds een mooie rol spelen in zijn of haar vakgebied en de Nederlandse economie.

Bekijk het filmpje met de highlights uit 2008