Tekort aan stageplaatsen dreigt door hoge energieprijzen

Door de stijgende energieprijzen dreigt een nieuw tekort aan stageplaatsen. Het tekort aan vakmensen kan hierdoor verder groeien.

Daarvoor waarschuwt SBB in de nieuwe voortgangsrapportage van het Actieplan stages en leerbanen. Deze rapportage, over het eerste halfjaar van 2022, bevat vooral goed nieuws: het stagetekort in het mbo is historisch laag. Het tekort is de eerste helft van dit jaar gedaald tot minder dan 4.000 plaatsen.

Historisch

Hannie Vlug, directievoorzitter van SBB, is blij met de goede cijfers: ‘Het stagetekort is nu historisch laag. Dat hebben we voor een groot deel te danken aan onze leerbedrijven, het onderwijs en SBB.’
Maar Vlug ziet ook nieuwe uitdagingen: door de hoge energieprijzen kunnen in diverse sectoren tekorten ontstaan. Als de bakker stopt vanwege de energiekosten, vallen stageplekken weg. Vlug: ‘We moeten ons daar goed op voorbereiden en lessen trekken uit het recente verleden. Als we niet voldoende vakmensen blijven opleiden in tijden dat het tegenzit, doen we niet alleen mbo-studenten tekort, maar ontbreken later nog meer vakmensen.’

Creatief

Bij de aanpak van het dreigende nieuwe stagetekort kunnen de ervaring met de coronacrisis nuttig zijn. In het kader van het Actieplan stages en leerbanen zijn scholen en leerbedrijven creatief geweest. Zoals stageplekken verdelen over twee studenten, leerdoelen uitspreiden over deelstages en stages efficiënter spreiden over het schooljaar. Mede hierdoor liep het stagetekort tijdens de coronacrisis snel terug. Op het hoogtepunt was er sprake van een tekort van meer dan 20.000 stageplekken.

Lees ook: Tekort aan vakmensen bedreiging voor doelen kabinet