Topondernemers welkom op mbo

Topsporters hebben op veel scholen een speciale status. Landstede Groep biedt studenten die excelleren in ondernemerschap een vergelijkbare ondersteuning.

De Top ondernemersregeling (TOR) is vergelijkbaar met de bekende regeling voor topsporters. De regeling is bedoeld om ondernemers tijdens hun studietijd te ondersteunen in hun ontwikkeling. Een van de scholen die hier gebruik van maakt is Landstede.

Twee vragen
Elke nieuwe Landstede-student krijgt twee vragen: ben je topsporter? En: ben je ondernemer? De laatste categorie krijgt een telefoontje van Bart van den Bosch, profielmanager ondernemend bij Landstede Groep. ‘We willen studenten die ergens in excelleren – of dat nu topsport of ondernemerschap is – stimuleren. Talent moet je niet op een laag pitje zetten om je studie te halen. Als school moet je daar ruimte voor bieden. Ik onderzoek hoe serieus de ondernemingsplannen van studenten zijn en vertaal dit vervolgens naar ondersteuning. Bij het centrum Landstede Business Boost kunnen ondernemende studenten terecht voor vragen, inspiratie en netwerken. Ook organiseren we evenementen rondom ondernemen met andere onderwijsinstellingen in de regio, zoals het Starters-ABC en de Global Entrepreneurship Week. En voor de ambitieuze student met een al goedlopend bedrijf hebben we nu de topondernemersregeling.’

TOR
De TOR is geen landelijke regeling. Maar elke school is vrij om een eigen TOR op te zetten om ruimte te bieden voor ondernemerschap én tegelijk te voorkomen dat de studie hieronder lijdt. Dit sluit aan bij beleid van de ministeries van Economische Zaken (EZ) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), die al jarenlang investeren in ondernemend onderwijs en het stimuleren van een ondernemende houding. Van den Bosch: ‘Als je ondernemerschap bij studenten wil stimuleren, moet je ze daarin kunnen faciliteren. Met de Landstede Business Boost en de TOR hebben wij ondernemerschap volledig ingebed in ons onderwijs. We helpen iedereen met een interesse in ondernemen, van beginners tot gevorderden die in aanmerking komen voor de TOR. Het levert bovendien ambassadeurs op voor ondernemerschap, onder studenten en straks ook alumni. Een enthousiast verhaal van een student die naast zijn studie bij ons onderneemt maakt natuurlijk meer indruk dan een praatje van mij.’

Informatiebijeenkomst
De Rijksdienst voor Ondernemerschap (RVO) en Landstede Groep organiseren op 5 maart in Zwolle een informatiemiddag over de TOR. Scholen die meer willen weten over deze manier om ondernemerschap te stimuleren zijn van harte welkom. Aanmelden kan via onderwijsonderneemt@rvo.nl.