Uitzending gemist: buitenhof over het mbo

MBO Krant-columnist Coleta van Buuren is blij met de lofzang van minister Jet Bussemaker op het mbo in Buitenhof.

Velen van u – in ieder geval de leraren Nederlands en Maatschappijleer – hebben ongetwijfeld een zondagochtendritueel dat met het mijne overeenkomt. Iets later opstaan. NPO 1, 11.20 de VPRO-rubriek ‘Boeken’ – helaas niet langer Wim Brands – en daarna het Journaal en Buitenhof. Nu was zondag 29 mei de boel ontregeld. Vanwege Roland Garros en andere sportevenementen ‘Boeken’ een uur eerder en het geheel ook nog op NPO 2. Maar goed een liefhebber laat zich niet uit het veld slaan! Bovendien Jet Bussemaker en Paul Rosenmöller (VO Raad) in Buitenhof reagerend op het OESO-rapport over de staat van het Nederlandse onderwijs. Reden genoeg om toch plaats te nemen voor de flatscreen en de huisgenoten tot stilte te manen.

Helaas: in eerste instantie leidde de uitzending alleen maar tot teleurstelling. Beide sprekers – met Rosenmöller als de meest breedsprakige – putten zich uit in politieke antwoorden om de door de OESO gesignaleerde gebreken (te vroege schoolkeuze na het basisonderwijs, geen oog voor excellentie en gebrek aan flexibiliteit en mogelijkheden tot ‘opstroom’) te verdoezelen of op te lossen. De rolverdeling blijkt dan ook vast te liggen: de minister geeft aan dat binnen de huidige wet- en regelgeving al veel mogelijk is en de VO-baas vraagt om meer geld, taakverlichting voor docenten en kondigt een ‘Alliantie’ aan die al die problemen moet gaan oplossen.

Bijna eiste het vroege opstaan zijn tol en dommelde ik weg. Temeer omdat tot dan toe het mbo slechts tweemaal, en dan nog in een bijzin, was genoemd. Vroeg me zelfs af waarom Sander Dekker – met PO en VO in zijn portefeuille – daar niet zat in plaats van de minister. Maar goed, Paul Witteman had verwezen naar de sociaaldemocratische roots van de minister en de noodzaak tot ‘verheffing’, dus de keuze voor haar was toch niet zo gek. Bovendien gebeurde er een wonder, juist op het moment dat ik knikkebollend dreigde af te haken: ze gingen het hebben over de kwaliteit van het vmbo en het mbo! Weliswaar gaf Jet het mbo nog even een tik onder de gordel: door eigen gedrag het imago geschaad! Maar wat volgde was een lofzang op de inzet van de docenten, de mogelijkheid om een vak te leren en de aansluiting op de arbeidsmarkt. Klaarwakker zat ik op de bank! Nu is er wel probleem: mijn echtgenote wil elke avond kijken naar ‘Bed en Breakfast’ of ‘Ik Vertrek’ maar ik zweer bij Buitenhof van 29 mei op ‘Uitzending gemist’.

Bekijk hier de uitzending van Buitenhof met Jet Bussemaker en Paul Rosenmöller