Vakwedstrijden in teken van excellentie

De finales van Skills Heroes, de nationale vakwedstrijden die deze dagen in de RAI in Amsterdam plaatsvinden, staan in het teken van excellentie. Vakwedstrijden bevorderen vakmanschap en excellentie, aldus de organisatoren.

Deze dagen strijden ruim 150 mbo-studenten uit het hele land om de nationale vaktitels. In totaal wordt in 34 disciplines gestreden om de titel beste vakman of vakvrouw 2016. Voor de winnaars ligt een ticket voor de Europese kampioenschappen in Zweden in december van dit jaar in het verschiet.

Excellentie
Op woensdagavond verrichtte Hans Schutte, directeur-generaal beroepsonderwijs van het ministerie van OCW, de officiële opening. ‘Wij willen als OCW aandacht besteden aan excellentie. Vakwedstrijden zijn daarbij enorm belangrijk’, aldus Schutte. Jaarlijks stelt het ministerie zo’n € 25 miljoen euro beschikbaar om excellentie in het mbo te bevorderen.

Trots
Ook René van Schalkwijk, bestuurders van het Horizon College, is groot voorstander van de vakwedstrijden: ‘Het is hartstikke goed dat jonge vakmensen samenkomen en het beste van zichzelf laten zien. Met vakwedstrijden toon je hoe je de beste wordt in je vak. Er wordt vaak kritisch gesproken over het beroepsonderwijs. Maar als je ziet hoeveel passie jonge mensen in hun beroep leggen, dan ben je niet meer kritisch. Dan ben je trots!’