Val kabinet vertraagt vernieuwingsplannen Dijkgraaf

Minister Robbert Dijkgraaf zat vol met plannen voor een opwaardering van het mbo. Door de val van het kabinet komt er van concretisering van de ambities voorlopig weinig terecht.

De val van het kabinet-Rutte 4 zorgt op veel beleidsterreinen voor stilstand. Dat geldt zeker ook voor het mbo. De ambitie van minister Robbert Dijkgraaf om het mbo in de vaart der volken op te stuwen kan voorlopig in de ijskast. Zijn idee om de hiërarchie bij vervolgopleidingen los te laten, kreeg veel sympathie. De ‘waaier’ zou deze zomer handen en voeten moeten krijgen in de toekomstverkenning hoger onderwijs en beroepsonderwijs. Door de val van het kabinet is dit echter onzeker geworden. In ieder geval is demissionair minister Dijkgraaf niet meer in de positie om een ingrijpende modernisering van het Nederlandse onderwijsstelsel voor te stellen.

Wetgeving

Ook andere plannen van minister Dijkgraaf zijn nu onzeker geworden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de modernisering van de kwalificatiestructuur. Later dit jaar zou de minister een toekomstvisie over dit onderwerp naar de Kamer sturen. Ook diverse wetgevingsprocessen lopen vertraging op. Dat kan gelden voor het wetsvoorstel NLQF, een voorstel waar het ministerie al sinds mensenheugenis aan werkt. Ook wilde de minister een wetsvoorstel om een oriëntatiejaar in het mbo mogelijk te maken. Het komende halfjaar wilde de minister verder onder andere een besluit nemen over de bevoegdheidseis voor docenten burgerschap. Hij zal dit besluit nu moeten overlaten aan zijn opvolger.

Controversieel

In hoeverre de minister nog door kan gaan met de diverse wetsvoorstellen wordt begin september duidelijk. Dan bespreekt de Tweede Kamer welke onderwerpen controversieel zijn. De ervaring leert dat een demissionair minister niet meer tot veel daden komt. Ook het grote mbo-debat dat gepland staat voor 13 september staat door de val van het kabinet in een ander daglicht. Het is interessant om te zien met welke plannen de diverse politieke partijen de verkiezingen in gaan. De verkiezingen zullen ook duidelijk maken of minister Dijkgraaf zijn karwei in een volgend kabinet kan afmaken.

Lees ook: 2023: welke plannen heeft minister Dijkgraaf voor het mbo?