Veel belangstelling voor MBO Card

Er is veel belangstelling voor de MBO Card. Meer dan 400.000 mbo’ers kunnen sinds 1 januari met korting naar musea en andere culturele activiteiten.

In navolging van de Cultuurkaart in het voortgezet onderwijs is er sinds 1 januari ook een speciale cultuurkaart voor mbo-studenten: de MBO Card. Met de nieuwe kortingskaart, een initiatief van het CJP en de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB), kunnen mbo-studenten gebruik maken van alle CJP-kortingen. Het ministerie van Onderwijs ondersteunt de kaart financieel. Een groot deel van de mbo-scholen heeft zich de afgelopen maanden aangemeld voor de kortingskaart. In totaal ontvangen hierdoor meer dan 400.000 mbo-studenten (zo’n 84% van alle mbo’ers) een persoonlijke MBO Card. Volgens Suzan Damen van CJP hebben nog niet alle 400.000 studenten hun kaart ontvangen, maar is de uitlevering volop aan de gang.

Vakmensen
Minister Bussemaker is blij met de brede belangstelling. Toekomstige vakmensen kunnen volgens haar veel leren van cultuur: ‘Om eigentijds vakmanschap te ontwikkelen is het belangrijk dat jongeren zich naast hun vakopleiding laten inspireren door kunst en cultuur’. Ook CJP-directeur Walter Groenen is in zijn nopjes: ‘Dat meer dan 80% van de mbo-studenten met een MBO Card op zak loopt, vind ik een schitterend resultaat. Nu is het zaak dat studenten en culturele instellingen elkaar weten te vinden.’ Volgens Groenen hebben al veel culturele instellingen een aanbod dat goed past in het lesprogramma van mbo-scholen. Zo heeft het Rijksmuseum workshops ontwikkeld, waar mbo-studenten schildertechnieken leren uit de Gouden Eeuw.