Veel obstakels voor mbo-student die in Duitsland wil studeren

Een groot deel van de mbo-studenten heeft interesse in een onderwijsactiviteit in Duitsland. Maar er zijn veel obstakels die studenten tegen houden. Zoals een beperkte Duitse taalvaardigheid, maar ook gebrekkige informatievoorziening over de mogelijkheden.

Dat blijkt uit onderzoek van internationaliseringsorganisatie Nuffic. De organisatie interviewde voor het onderzoek mbo-studenten die in de grensregio wonen. Veel van deze studenten komen geregeld in Duitsland: voor boodschappen, om te tanken of voor een vakantie. Maar voor onderwijs en stage blijven de meesten liever in Nederland.

Taalbarrière

Veel geïnterviewde studenten geven aan een taalbarrière te verwachten. Ze vinden hun Duitse taalvaardigheid niet voldoende en denken dat Duitsers slecht Engels spreken. Niet iedereen vindt Duitsland daarom een aantrekkelijke bestemming. Studenten hebben ook zorgen over de kosten van een verblijf in het buitenland. Dat mbo-studenten onder de 18 geen recht hebben op een uitwonende beurs helpt daarbij niet.

Informatie

Studenten met interesse voor een onderwijsactiviteit in Duitsland hebben grote behoefte aan goede informatie over de mogelijkheden. Het liefst krijgen ze die informatie van studenten die zelf al ervaring hebben opgedaan. Daarnaast kan een korte activiteit over de grens veel bedenkingen wegnemen. Nuffic-onderzoeker Ruth  Verhoeff: ‘Studenten zien veel praktische uitdagingen, maar je hoeft niet direct voor een halfjaar naar Duitsland. Er zijn ook korte uitwisselingen in de eigen grensregio mogelijk. Zo faciliteert eTwinning online samenwerking met buitenlandse opleidingen en zijn via Erasmus+ korte groepsreizen te organiseren.’

Begeleiding

Studenten met een onderwijservaring in Duitsland vonden de begeleiding vanuit hun studie of stageplek niet altijd voldoende. Wonen in Duitsland vonden sommigen een beetje ingewikkeld, maar wel leerzaam. Verschillende studenten gaven aan dat hun activiteit in Duitsland langer had mogen duren. De terugkeer naar Nederland is voor een aantal wennen: een evaluatie vanuit de mbo-school zou kunnen helpen met de overgang.

Kansen

Volgens het onderzoek zijn er zeker kansen om meer mbo-studenten onderwijs te laten volgen in Duitsland. Voor specifieke sectoren, zoals Transport en Logistiek, Techniek en Toerisme, kan internationale oriëntatie een grote meerwaarde hebben. Onderzoeker Ruth Verhoeff hoopt dat mbo-scholen meer gebruik gaan maken van kansen in Duitsland: ‘Hopelijk helpt dit onderzoek mbo-scholen om hun studenten dezelfde internationaliseringkansen te bieden als hbo- en wo-studenten.’

Lees hier het onderzoek ‘Internationalisering langs de grens met Duitsland’

Lees ook: Verdrag met Duitsland nodig voor erkenning diploma’s