Veel studenten wachten nog op studieboeken

Het nieuwe studiejaar is officieel geopend, studenten gaan al enkele weken naar school. Maar tienduizenden mbo-studenten wachten nog op hun studieboeken. Boekenleveranciers kampen met technische problemen.

Dat meldt de NOS op basis van onderzoek van NOS Stories. De grote boekenleverancier ‘Studers’ geeft aan maar liefst een kwart van de orders nog niet te hebben geleverd. Veel mbo-scholen werken samen met deze leverancier. Studenten bestellen daar voor honderden euro’s boeken en licenties voor digitale hulpmiddelen. Volgens Amanda Woestenburg van Studers kampt de leverancier met technische problemen: ‘Begin dit jaar zijn we de logistiek gaan uitbesteden aan een derde partij. In ons systeem komen de orders binnen en vervolgens worden ze bij hen in het magazijn klaargelegd. Maar de systemen werken niet lekker met elkaar samen. Daardoor is er een enorme achterstand ontstaan.’

Licenties

Niet alleen de levering van boeken loopt vertraging op, ook de digitale licenties kan Studers vaak niet tijdig leveren. Een gedupeerde: ‘We wachten al meer dan twee weken op een code die gewoon via de mail moet worden opgestuurd. Ik heb Studers.nl meerdere keren gemaild, maar krijg geen reactie.’ Woestenburg belooft volgens de NOS de licenties voor de digitale hulpmiddelen snel te kunnen leveren.

Vragen

Naar aanleiding van de problemen heeft Zohaïr El Yassini, lid van de Tweede Kamer namens de VVD, vragen gesteld aan minister Dijkgraaf van Onderwijs. Hij wil onder andere weten hoe lang Studers al weet dat er technische problemen zijn. Ook vraagt hij de minister of studenten tijdelijk digitale versies kunnen krijgen van de boeken die Studers niet kan leveren. Ook Peter Kwint (SP) heeft vragen gesteld aan de minister. Hij vraagt zich onder andere af of de Wet gratis schoolboeken wel goed werkt.