Verkiezing Beste Leerbedrijf en Praktijkopleider 2014

Op maandag 9 maart wordt bekend welk bedrijf en welke praktijkopleider zich de beste van het jaar mogen noemen. MBO Today interviewt de komende tijd enkele genomineerden.

Onlangs maakte de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) de genomineerden van de prijzen Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider van Nederland bekend. Voor beide prijzen zijn er drie genomineerden.

Beste Leerbedrijf
Eerste kanshebber als leerbedrijf is Klink-Nijland te Raalte. Dit stratenmakerbedrijf realiseert en onderhoudt duurzame, innoverende en veilige oplossingen voor de infrastructuur. Klink-Nijland is voorgedragen door kenniscentrum Fundeon. Check hier het YouTubefilmpje.

Scheepsbouw
Ook De Vries Scheepsbouw uit Makkum kan op 9 maart winnen. Deze scheepsbouwer, voorgedragen door kenniscentrum Savantis, werd in 2008 al verkozen tot Friese onderneming van het Jaar en heeft inmiddels vele BBL’ers de wereld van de luxe scheepsbouw laten ontdekken. Die ontdekkingstocht vindt plaats op de modern uitgeruste werf aan het Makkumerdiep, alwaar de BBL’ers onder begeleiding van ervaren praktijkopleiders sleutelen aan jachten van minimaal 75 meter lengte.

Fietsenwinkel
De derde genomineerde is Marc Bike Shop uit Amsterdam. Deze fietsenwinkel is voorgedragen door kenniscentrum Innovam en is het eerste tweewielerbedrijf dat (met lof) tot het Beste Leerbedrijf van de mobiliteitsbranche verkozen werd. De verkiezing is nu extra luister bijgezet door de nominatie voor het Beste Leerbedrijf van Nederland. Check hier het YouTubefilmpje.

Beste Praktijkopleider
Ook voor deze prijs zijn er drie genomineerden. Allereerst Kees Smits van KPN International (Den Haag). Smits is voorgedragen door kenniscentrum ECABO. Tweede kanshebber is Freek Stoltenborgh van Giesbers Fotografie (Duiven), voorgedragen door kenniscentrum PMLF. De derde genomineerde is Michel den Boer, schilderleermeester bij Wits Zuid (vastgoedonderhoud) uit Den Bosch, voorgedragen door kenniscentrum Savantis.

Ieder jaar verkiezen de kenniscentra het Beste Leerbedrijf en de Beste Praktijkopleider in hun branche(s). Meestal zijn deze winnaars ook de bedrijven en praktijkopleiders die zij voordragen voor de landelijke verkiezing. Een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van onderwijs en bedrijfsleven, nomineert uit alle voordrachten drie bedrijven en drie praktijkopleiders. De jury bezoekt alle genomineerden en kiest na deze bedrijfsbezoeken de winnaar. Beide prijzen zijn ingesteld door het ministerie van OCW om het belang van het leren in de praktijk te onderstrepen. De prijs van Beste Leerbedrijf bestaat sinds 1996, de verkiezing van beste Praktijkopleider sinds 2009.