Zwolse scholen richten eigen corona-teststraat in

Acht mbo- en hbo-scholen uit de regio Zwolle hebben een eigen corona-testraat ingericht. Docenten krijgen binnen een half uur een uitslag.

Omdat docenten geen voorrang krijgen bij reguliere corona-tests hebben de Zwolse scholen ervoor gekozen een eigen teststraat in te richten. Wie zich laat testen, heeft binnen een half uur een uitslag. Door deze snelheid hoeven docenten niet een paar dagen te wachten op een uitslag. Lees hoeven hiervoor niet onnodig geschrapt te worden.

Stages

De teststraat wordt grotendeels gerund door studenten. In totaal vinden zo’n negentig studenten hier een stageplaats. Het gaat om studenten van zorgopleidingen, maar ook van bijvoorbeeld de opleiding tot beveiliger. De teststraat staat onder supervisie van BIG-geregistreerde verpleegkundigen.

Dubbeltest 

In een uitzending van Hart van Nederland legt Ernst-Jan van Driel van het Deltion College uit dat het om een dubbeltest gaat: ‘We kunnen vaststellen of iemand Corona heeft gehad en op welke wijze hij of zij nu nog besmettelijk is. door middel van het afnemen van bloed en een beetje slijm uit de keel. Het staafje in de neus hebben we hier gelukkig niet nodig.’ De nieuwe manier van testen is onlangs goedgekeurd door het RIVM. Van Driel: ‘Het is een soort zwangerschapstest: het ene streepje laat zien of de test gelukt is, het tweede streepje of iemand positief is of niet. Binnen een half uur heeft iemand de testuitslag en loopt weer naar buiten.’

Samenwerking

Er is een goede samenwerking met de GGD IJsselland. In de Stentor zegt een woordvoerder: ‘Wij vinden het een goede ontwikkeling, dat partijen elkaar ondersteunen om de afnamecapaciteit van testen voor inwoners van IJsselland te vergroten. We begrijpen dat een snelle testprocedure belangrijk is voor de voortgang van het mbo- en hbo-onderwijs.’ Als een docent positief test wordt deze doorverwezen naar de GGD.