Het mbo gaat opleiden voor de klimaattransitie

Om de ambitieuze doelen uit het klimaatakkoord te halen, heeft Nederland de komende jaren behoefte aan tienduizenden goedopgeleide vakmensen. In een convenant hebben scholen en werkgevers afspraken gemaakt over vernieuwing van het opleidingenaanbod.

Op 30 januari ondertekenden dertien organisaties uit het mbo, het bedrijfsleven en de overheid het convenant ‘mbo-aanbod klimaattechniek’. In het document hebben de organisaties afspraken vastgelegd over het vernieuwen van de opleidingen die nodig zijn voor de klimaattransitie. Want om miljoenen woningen en kantoren te verduurzamen zijn goed opgeleide vakmensen nodig, die gebruik weten te maken van de noodzakelijke nieuwe technologieën.

Werkgarantie

De klimaattransitie biedt het mbo de komende jaren gouden kansen, zo betoogde eerder klimaatgoeroe Diederik Samsom. De mbo-scholen beloven nu in het convenant hun opleidingen snel aan te passen aan de nieuwe eisen. De werkgevers in de bouw zeggen van hun kant een werkgarantie toe voor iedereen die een klimaatopleiding afrondt. Het gaat dan niet alleen om jonge afgestudeerden, maar ook om zij-instromers. Na vijf jaar zullen de convenant-partners deze werkgarantie evalueren.

Prijsvraag

De MBO Raad gaat een prijsvraag organiseren voor de naamgeving van de opleidingen die nodig zijn voor de klimaattechniek. Tot de ondertekenaars van het convenant behoren naast twee ministeries (Onderwijs en Binnenlandse Zaken) vertegenwoordigers van scholen (de MBO Raad, SBB en de NRTO), werkgevers (Bouwend Nederland, FME, Netbeheer Nederland) en werknemers (FNV en CNV).

Lees hier het convenant ‘mbo-aanbod ´klimaattechniek´

Lees ook: ‘MBO cruciaal voor het behalen van duurzame doelen’