De meeste mbo-scholen in Nederland volgen het advies van het kabinet en het RIVM om voorlopig onderwijs te blijven verzorgen. Massale bijeenkomsten als open dagen worden wel afgelast.
De meeste mbo-scholen in Nederland kiezen er voor voorlopig ‘gewoon’ onderwijs te blijven verzorgen. Zij volgen hierin het advies van het ‘Outbreak Management Team’ (OMT) en het kabinet. Volgens de virus-deskundigen van het OMT is het niet nodig om scholen te sluiten. Het gevaar op circulatie (verspreiding) zou te overzien zijn. Wel heeft het kabinet universiteiten en hogescholen opgeroepen om de komende weken zoveel mogelijk te werken met ‘onderwijs op afstand’. In reactie hierop heeft het hoger onderwijs zelf besloten om tot 1 april geen onderwijs meer te verzorgen.
Kritiek
Er is op sociale media, en ook in de Tweede Kamer, de nodige kritiek op het advies om het onderwijs op PO, VO en MBO-niveau niet stil te leggen. In veel omringende landen gebeurt dit namelijk wel. Veel mensen vinden het ook verwarrend dat opgeroepen wordt om bijeenkomsten met meer dan 100 personen te vermijden en zo min mogelijk te reizen met het openbaar vervoer. De mbo-scholen volgen echter en masse het advies van het kabinet op en blijven open. Wel kiezen scholen ervoor om massale bijeenkomsten, zoals open dagen en congressen, niet door te laten gaan. Ook internationale stages en excursies worden veelal afgelast.
Update: Friese Poort één week dicht
Update, vrijdag 13 maart 17.00 uur: ROC Friese Poort heeft besloten het onderwijs voor één week op te schorten. Volgens een toelichting van de bestuurders zijn er veel onzekerheden en onduidelijkheden: jongeren lopen zelf een gering gezondheidsrisico, maar ze kunnen wel het virus verspreiden. Vanwege de gezondheidsrisico’s kiest Friese Poort ervoor in de week van 16-20 maart geen onderwijs te verzorgen. Inmiddels hebben ook het ROC van Twente en het NOVA College besloten volgende week geen les te geven.