Summa College in dialoog met medewerkers over welbevinden

Hoe gaat het met de medewerkers van het Summa College tijdens de pandemie? Bestuurders en OR houden tijdens online sessies de vinger aan de pols.

Een persoonlijk verhaal zegt meer dan een vuistdik rapport. ‘In Frankrijk kwam ik vorige zomer na een week eindelijk weer tot rust’, verzucht een medewerkster van het Summa College. ‘Het is geen sinecure om tijdens de pandemie met drie kinderen, werk én een studie alle ballen in de lucht te houden.’ De docente schoonheidsverzorging was een van de ervaringsdeskundigen die haar ervaringen tijdens een onlinesessie met pakweg zestig collega’s deelde. Bestuursvoorzitter Laurent de Vries bleek onder de indruk van haar bijdrage. ‘Wauw, wat een verhaal’, zei hij. ‘Je verhaal is ook de rode draad in de reacties uit de organisatie.’

De pandemie heeft grote invloed op de samenleving. Onderwijsmedewerkers ondervinden de gevolgen natuurlijk ook in alle hevigheid. Het college van bestuur en de ondernemingsraad van het Summa College in Eindhoven volgen al sinds vorig jaar het welbevinden van het personeel tijdens de pandemie.

Afgesproken

Met de ondernemingsraad werd afgesproken om ervaringen uit de organisatie op te halen en daar de dialoog over aan te gaan.  Personeel werd gevraagd hun verhalen te delen. De centrale vraag : ‘Hoe gaat het met je?’ De brievenbus liep aardig vol. Vele tientallen medewerkers, zowel onderwijzend als niet-onderwijzend personeel, dienden reacties in. Tijdens een goed bezochte onlinesessie vertelden vijf medewerkers hun verhaal, werd een analyse van alle inzendingen gedeeld én was er een nieuwe peiling onder de aanwezigen. Uit de analyse van de verhalen kwamen een aantal zaken duidelijk naar voren. Zo bevalt het thuiswerken en online vergaderen goed. In situaties dat het mogelijk is, willen medewerkers dit graag vasthouden.

Arm om iemand slaan

De andere kant van de medaille is het gebrek aan contact met collega’s en studenten. Een docent Nederlands mist vooral het persoonlijke contact. ‘Even de arm om iemand heenslaan, naast een student gaan zitten om uitleg te geven. Ik leefde helemaal op toen we weer beperkt open gingen.’ Uiteindelijk werden de deelnemers aan de online bijeenkomst een aantal stellingen voorgelegd. Daarbij scoorden de combinatie fysiek en online lesgeven op één dag als zwaar. Veel deelnemers spraken zich ook uit voor het continueren van het thuiswerken en digitaal vergaderen.

Niet zwart-wit

Kim Delfgaauw, directeur HRM, vertelde dat Summa vol in zet om het werkgeluk van personeel te vergroten. Werkgeluk is meer dan plezier in het werk. Het gaat verder dan ‘een leuke baan’. Het is werk waar je voldoening uit haalt, geprikkeld wordt en genoeg positieve sociale interacties en steun ontvangt. Dat laatste punt bracht bestuurder Henk Slagt aan het einde van de bijeenkomst naar voren. ‘Collega’s willen graag online vergaderen vasthouden. Maar het is niet zwart-wit. Elkaar face to face zien blijft belangrijk.’ Hij voegde er aan toe dat het Summa College ook de komende tijd doorgaat om het personeel, en de studenten, zo goed mogelijk te ondersteunen.