ROC Mondriaan, de grote mbo-school in Den Haag met zo’n 20.000 studenten, is slachtoffer geworden van een computerhack. Naar alle waarschijnlijkheid eisen criminelen losgeld.
Ondanks de hack is deze week het onderwijs aan ROC Mondriaan zo goed en zo kwaad als het kan gestart. ‘We gaan terug naar de basis met pen en papier’, zegt Brigitte Laukens, directeur van de school voor horeca en facilitaire dienstverlening. Studenten en docenten kunnen niet gebruik maken van de Mondriaan-computersystemen. De school probeert het onderwijs zoveel mogelijk door te laten gaan.
Ransomware
ROC Mondriaan laat nog weinig los over de hack. Deskundigen twijfelen er echter niet aan dat het hier om zogenaamde ransomware gaat. Criminelen zijn erin geslaagd het computernetwerk binnen te komen en hebben het vervolgens platgelegd. Eerder had ook de universiteit van Maastricht met een vergelijkbaar probleem te maken. Alleen door losgeld te betalen kon de universiteit het netwerk weer aan de praat krijgen.
Backups
Het kan nog weken duren voor ROC Mondriaan weer volledig kan opereren. Bestuursvoorzitter Hans Schutte: ‘Onze bedrijfskritische systemen hebben wel back-ups gemaakt van bijvoorbeeld financiën en leerlingvolgsystemen, maar het duurt een paar weken om erachter te komen wat we daarvan in de lucht kunnen houden’. Als voormalige baas van DUO heeft Schutte veel ervaring met ICT-systemen.
‘Geen losgeld’
De Tweede Kamer reageert bezorgd op het nieuws over de hack. Zoaïr El Yassini (VVD) is van mening dat de school geen losgeld moet betalen, ‘omdat misdaad niet mag lonen’. Hij vraagt aan minister Van Engelshoven of zij ook van mening is dat de school geen losgeld moet betalen. Ook Paul van Meenen (D66) heeft Kamervragen gesteld. Hij wil weten of andere mbo-scholen wel goed zijn toegerust op het voorkomen van hacks.
Bij dit alles is er één voordeel: van een discussie over de verhouding tussen online en fysiek onderwijs is bij ROC Mondriaan geen sprake…