Door de pandemie hebben studenten minder praktijklessen kunnen volgen. Met het motivatieprogramma vakmanschap wil World Skills Netherlands studenten prikkelen weer volop aan de slag te gaan. Dat gebeurt onder meer met masterclasses. Martin Bos, docent bij Zadkine, vertelt over zijn masterclass Suikerblazen.
‘Sinds 2019 ben ik fulltime docent Brood & Banket bij Zadkine; daarvoor werkte ik in een ambachtelijke bakkerij. Al snel kwamen de vakwedstrijden van Skills op mijn pad. Ook het succes kwam snel: bij Skills The Finals 2020 behaalden twee van onze studenten een zilveren plak. Het lijntje met World Skills Netherlands was zodoende kort, vandaar dat ik ook gevraagd ben een van de Masterclasses te geven. Ik heb zelf voorgesteld om een masterclass Suikerblazen te geven. Dat is een specialisme dat niet standaard deel uitmaakt van de opleiding. Het aantal personen dat hierin les geeft, is op één hand te tellen. Jammer, want je kunt er fantastische dingen mee maken.’
Flinterdun
‘Eenmaal geblazen is de suiker keihard. Natuurlijk blijft het wel suiker, dus je moet er voorzichtig mee om gaan: het is keihard maar o zo breekbaar. Het blijft lang goed, dus het is ideaal om een pronkstuk te maken voor een feest of de etalage van je bakkerij. Je moet het wel luchtdicht verpakken in een doorzichtige koker of een glazen stulp. Het is niet verschrikkelijk moeilijk, maar je moet wel met allerlei zaken rekenhouden. En je moet veel oefenen. Heb je het eenmaal onder de knie, dan kun je werkelijk alles maken. Je kunt het gieten, vormen, maar ook satineren, oftewel trekken, waarbij je een satijnen laagje krijgt. Het is dan net glas. Het is een schitterende techniek: je maakt uit suiker iets wat glimt, er prachtig uitziet en ook nog eens erg sterk is, terwijl het flinterdun is. De masterclass voegt dus echt iets toe aan het lesprogramma. Bovendien is het een interessante techniek voor de student die bij Skills The Finals goud behaalt: bij de nationale kampioenschappen staat het weliswaar niet op het programma, maar bij de WorldSkills wordt met suiker gewerkt.’
Drie lessen
‘Ik ben zelf vooral hobbymatig bezig met suikerblazen – als docent heb ik er niet zo veel tijd voor. Het is een passie die ik deel met een van mijn voormalige studenten. Samen hebben we de oude techniek nieuw leven ingeblazen. Sindsdien krijgen we allerlei verzoeken om hierin les te geven. De masterclass is daar een logisch gevolg van. Je kunt het filmpje eenvoudig inzetten in je lessen. Ik heb er een uitgebreide lesbrief bij gemaakt voor drie lessen. In les 1 gaan de studenten de suiker voorprefereren – koken en weer laten afkoelen. Daarna kunnen ze het gieten in een vorm. Een fruitschaal bijvoorbeeld. In de tweede les gaan de studenten satineren. Met een blaaspijpje kunnen ze vervolgens allerlei vormen creëren. Ze kunnen dan bijvoorbeeld het fruit voor de fruitschaal maken: een appel, een banaan, een kiwi. De vormen laten ze rusten tot les 3, waarbij ze het fruit gaan airbrushen en spatten, waardoor het fruit kleine bruine vlekjes krijgt – het rijpproces. Daarna maken de studenten een compositie van het suikerwerk. Drie mooie lessen, die hopelijk leiden tot een levenslange passie!’
Klik hier voor de Masterclass Suikerblazen.Wil je meer weten over de suikerkunst? Stuur dan een mail naar Sugarart.nl@outlook.com