Extra geld voor geldlessen op het mbo

Meer dan een kwart van de mbo-studenten heeft betaalachterstanden of schulden. Het ministerie trekt daarom miljoenen uit voor financiële educatie op mbo-instellingen.

In het nieuwe studiejaar wordt er vanuit het ministerie 8 miljoen euro beschikbaar gesteld om onder meer docenten te trainen die studenten les geven over geldzaken. Vanaf 2024 komt de regeling ook beschikbaar voor het primair en voortgezet onderwijs.

Onwetendheid

Relatief veel mbo-studenten komen tijdens hun studie op eigen benen te staan. Volgens Carola Schouten, demissionair minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, komt er dan veel op ze af: ‘Je moet een zorgverzekering afsluiten, je kan misschien zorgtoeslag of huurtoeslag aanvragen en studiefinanciering aanvragen. We zien dat voor veel jongeren en hun ouders niet duidelijk is wat ze allemaal moeten regelen. Daardoor kunnen jongeren geld mislopen en financieel in de knel komen.’

Armoedefunctionaris

Voor het Zadkine College in Rotterdam zijn studenten met schulden dagelijkse kost. De instelling heeft met Mia Wilsterman zelfs een speciale armoedefunctionaris in dienst. ‘Het is eigenlijk erg dat mijn functie nodig is’, zegt ze tegen RTL Nieuws. ‘Maar als studenten geen hulp krijgen, worden de problemen alleen maar groter. Met alle gevolgen van dien. Ze vallen uit, missen sociale contacten. Dat willen we echt voorkomen.’ Daarom worden er op Zadkine speciale geldlessen gegeven. Studenten die in de problemen zitten, worden eventueel doorgestuurd naar een professionele instantie.

Risico’s

En voor die geldlessen komt dus vanaf komend studiejaar extra geld beschikbaar vanuit het ministerie van Sociale Zaken. Schouten: ‘Ik vind het belangrijk dat mbo-studenten goede financiële vaardigheden aanleren en leren over de risico’s van bijvoorbeeld beleggen met crypto of online gokken. En dat jongeren weten dat er hulp is als het fout gaat. Er zijn veel mensen op school, in de buurt of bij organisaties als Geldfit die kunnen helpen.’

Armoede en schulden tegengaan

De 8 miljoen euro voor geldlessen voor mbo-studenten is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen om armoede en schulden tegen te gaan. Zo komt er ook extra geld voor de aanpak van kinderarmoede op scholen en wordt de BKR-registratie voor mensen die een schuldhulptraject succesvol hebben afgerond, verkort van vijf jaar naar zes maanden.

Foto: Roxanne Minnish