Een nieuw kabinet moet eindelijk werk maken van een laagdrempelig systeem van leerrechten. Het bijscholen van de beroepsbevolking zou een publieke taak van het mbo moeten worden.
Dat is de belangrijkste wens van de mbo-scholen voor de komende verkiezingen. De MBO Raad pleit al langer voor een landelijk systeem van leerrechten. Werkenden zouden budget moeten krijgen om zich periodiek bij- of om te scholen. Wat de MBO Raad betreft zou bijscholing een taak van de publieke mbo-scholen moeten worden. Op die manier zou iedereen de kans hebben zich dichtbij (‘om de hoek’) te bijscholen.
STAP-budget
Ook bij de vorige verkiezingen (2021) pleitte de MBO Raad al voor een systeem van leerrechten. In het coalitieakkoord van het kabinet Rutte-IV was, op initiatief van met name D66, ook geld vrijgemaakt voor dit onderwerp. Bij de uitwerking van het plan voegden de ministers Van Gennip (Sociale Zaken) en Wiersma (Onderwijs) dit budget echter eenvoudig toe aan de STAP-regeling. Het afgelopen jaar werd duidelijk dat het STAP-budget een fraudegevoelig instrument was. De regeling is inmiddels afgeschaft.
Nieuwe kans
De verkiezingen en de aansluitende kabinetsformatie bieden een nieuwe kans voor de introductie van een leerrechtensysteem. Wat de MBO Raad betreft is dit een van de belangrijkste wensen. In een beknopt verkiezingsmanifest heeft de belangenorganisatie van mbo-scholen vijf wensen opgesomd. Naast de leerrechten pleit de organisatie onder andere voor meer ruimte voor praktijkgericht onderzoek. Minister Dijkgraaf heeft recent de positie van het mbo op dit punt veel sterker gemaakt.
Beroepsroute
Verder pleit de MBO Raad opnieuw voor een gelijkwaardige positie van de beroepsroute en de academische route in het voortgezet onderwijs. Pas aan het einde van de onderbouwperiode zouden leerlingen moeten kiezen voor een van beide routes. Ook wil de MBO Raad een grotere rol spelen bij maatschappelijke vraagstukken. De mbo-scholen zouden de logische partner moeten zijn van gemeenten als het gaat om scholingstrajecten. Gemeenten zouden niet meer verplicht moeten worden om via aanbestedingen een scholingspartner te selecteren.
Lees hier het verkiezingsmanifest ‘Wat is nodig voor toekomstbestendig mbo?’
Lees ook: Oproep MBO Raad aan nieuw kabinet: maak werk van leerrechten