Bindend studieadvies: minister houdt vinger aan de pols

Voorlopig blijven mbo-scholen verplicht studenten in het eerste studiejaar een bindend studieadvies te geven. Minister Dijkgraaf wil de komende tijd goed volgen hoe het advies in de praktijk functioneert.

Dat schrijft demissionair minister Robbert Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer. Het bindend studieadvies is in 2017 in het mbo ingevoerd. Sindsdien zijn scholen verplicht alle studenten in het eerste studiejaar een studieadvies te geven. Bij de behandeling van het wetsvoorstel is afgesproken om de invoering van het advies goed te monitoren. Door de perikelen rond het coronavirus is deze monitoring onvoldoende van de grond gekomen: tijdens de pandemie waren scholen terughoudend met negatieve studieadviezen. Om die reden wil minister Dijkgraaf de komende tijd goed blijven volgen hoe het bindend studieadvies in de praktijk functioneert.

Maatregelen

In de brief kondigt Dijkgraaf enkele maatregelen aan. In de eerste plaats gaat hij de monitor Wet vroegtijdige aanmelddatum en toelatingsrecht continueren. Deze monitor loopt al enkele jaren en wordt voor het huidige studiejaar voortgezet. Externe partijen als KBA en Ecbo zijn verantwoordelijk voor deze monitor. Naast deze onafhankelijke monitor is met het Kennispunt Onderwijs en Examinering van de MBO Raad afgesproken om te inventariseren of scholen het studieadvies uitvoeren volgens de wettelijke kaders. Daarbij kijkt het kennispunt ook of de regels van het advies voor studenten helder zijn.

Handreiking

Ook is met het Kennispunt Onderwijs en Examinering afgesproken om de huidige handreiking over het bindend studieadvies in het mbo te verduidelijken. Tot slot wil minister Dijkgraaf samen met de MBO Raad en studentenorganisatie JOB scholen aansporen om het bindend studieadvies goed toe te passen.

Lees hier de brief van minister Dijkgraaf over het bindend studieadvies

Lees ook: Bindend studieadvies blijft vooralsnog in mbo behouden