Bij de studiekeuze zijn eigen interesses en capaciteiten voor jongeren belangrijker dan de kans op een baan. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) op basis van langjarig onderzoek.
Bij het onderzoek keek het CPB maar liefst vijftien jaar terug. De onderzoekers brengen in beeld hoe het aantal inschrijvingen in die periode fluctueerde en hoe de baankansen bij de diverse studies zich ontwikkelde. Uit het onderzoek trekt het CPB de conclusie dat er geen relatie is tussen beide factoren. Met andere woorden: jongeren bepalen hun studiekeuze niet op basis van het arbeidsmarktperspectief na diplomering.
Creatieve industrie
Als voorbeeld noemen de onderzoekers de mbo-opleiding creatieve industrie & ICT. Terwijl het perspectief op een baan na deze studie in de loop van de tijd steeds minder goed is geworden, bleef het aantal inschrijvingen op hetzelfde niveau. Een vergelijkbaar beeld laat de hbo-studie economie zien. Eerder onderzoek liet ook al zien dat jongeren bij de studiekeuze zich vooral laten leiden door eigen interesses en capaciteiten.
Informatie
Volgens de onderzoekers zou het goed zijn als jongeren tijdens hun studiekeuze beter geïnformeerd worden over arbeidsmarktperspectieven. Uit experimenten zou blijken dat goed geïnformeerde jongeren andere keuzes maken.
Kamervragen
Het Tweede-Kamerlid Claire Martens-America (VVD) stelt naar aanleiding van het CPB-rapport vragen aan minister Dijkgraaf. Zij wil weten welke acties de minister neemt om meer studenten op te leiden voor tekortsectoren. Volgens haar is het verstandig om het aantal studieplekken bij opleidingen met een minder goede baankans te beperken. Martens-America wil weten hoe Dijkgraaf denkt over zo’n numerus fixus. ‘Wat gaat u doen om het gebruik hiervan te stimuleren?’, zo wil zij van de minister weten.
Bekijk hier het CPB-onderzoek ‘De relatie tussen de arbeidsmarkt en studie-inschrijvingen’