Proef met introweken voor mbo-studenten krijgen in veel steden vervolg

De introductieweken komen er weer aan. In steeds meer studentensteden zijn die inmiddels niet alleen gericht op HBO- en WO-studenten maar ook op mbo-studenten. Vorig jaar was de deelname van mbo-ers vaak nog beperkt en ging het vooral om proefdraaien. Ervaringen zijn echter zó positief dat mbo-ers in steeds meer plaatsen volwaardig mee doen.

In Utrecht en Leeuwarden zijn mbo-studenten al langer niet meer weg te denken tijdens de introductie. Dat steeds meer plaatsen dit voorbeeld volgen komt mede door de oproep die toenmalig minister van onderwijs Dijkgraaf in juli 2023 deed om alle studenten gelijk te behandelen. Hij liet toen weten het niet meer van deze tijd te vinden om mbo-ers nog uit te sluiten van introweken.

Joyce van der Wegen van het Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) sloot zich daarbij aan. Bij NU.nl liet ze optekenen dat ‘’studenten die niet aan introductieweken kunnen deelnemen, hun studie beginnen met een 1-0 achterstand’

Meedansen

Ze voegde eraan toe dat het belangrijk is dat mbo-ers actief worden betrokken bij de organisatie van introductie weken. ‘’Voor inclusie is het belangrijk om niet alleen voor het feestje uitgenodigd te worden, maar ook mee te kunnen dansen’. Verschillende introductieweken pakten deze handschoen op al bleef het vaak nog pilots. Hoewel het niet direct storm liep met aanmeldingen vanuit het mbo, benadrukte de MBO Raad dat het waarschijnlijk ‘een kwestie van tijd is voor de introweek ook een vanzelfsprekend onderdeel van het mbo-studentenleven is’.

Breda haalt HBO uit naam

Een kleine inventarisatie leert dat veel organisatoren de proeven succesvol genoeg vinden om mee door te gaan. In Breda is er zelfs voor gekozen om de naam HBO INTRO Festival los te laten. ‘Vorig jaar hebben we voor het eerst een beperkt aantal mbo-studenten toe te laten. Na deze geslaagde editie hebben we besloten om de trend voort te zetten. Studenten van alle opleidingsniveaus zijn welkom en daarom halen we HBO weg uit de naam en heten we nu gewoon INTRO Festival’.

In Groningen klonk al eenzelfde geluid. Daar zijn dit jaar alle mbo-studenten welkom bij de KEI-week. ‘Deelnemende mbo-studenten hebben een geweldige week gehad die ze niet hadden willen missen. En dat hoeft dit jaar dus ook niet’, zei KEI-voorzitter Esther Slomp tegen RTV Noord.

Meer plekken voor mbo-ers in Leiden

Ook Leiden ondersteunt een gelijkwaardige benadering van alle studenten. Mbo-studenten die daar vorig jaar meededen aan de introductieweek, voelden zich volgens de organisatie ‘gezien en vonden dat ze erbij hoorden’. Daarom is het aantal plekken voor mbo-studenten verhoogd van 100 naar 250.

In Maastricht is algemene introductieweek INKOM opnieuw toegankelijk voor mbo-studenten van het Vista-college na een succesvolle pilot in 2023.

Bergen op Zoom was vorig jaar de allereerste MBO intro, ook dat feest gaat op herhaling in 2024 nu met een iets uitgebreider programma. Het Intro Festival in Den Bosch is er sinds 2019 voor zowel mbo- als hbo-studenten en ziet zichzelf als echter voorloper. Nog ouder is het aparte mbo-programma dat hoort bij de Bruisweken in Zwolle. Kijk hier voor een overzicht van introweken en inschrijfdeadlines.