Akkoord over minder bezuinigingen op onderwijs

De coalitie heeft een akkoord bereikt met een deel van de oppositie over het terugschroeven van de bezuiniging op onderwijs. In plaats van 1,9 miljard wordt er nu zo’n 1,2 miljard euro op onderwijs bezuinigd. Ook het mbo profiteert hier van.

In een amendement ingediend door CDA-leider Henri Bontenbal wordt voor bijna 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Het gaat onder andere om het behoud van de maatschappelijke diensttijd (130 miljoen euro), het schrappen van de ‘langstudeerboete’ (280 miljoen euro) en meer ruimte voor internationale studenten (125 miljoen euro). Bij de maatregelen die betrekking hebben op het mbo gaat het om veel kleinere bedragen. Zo wordt de minimale bezuiniging op de subsidieregeling praktijkleren geschrapt. Het gaat hier om een korting van 12 miljoen euro, die pas in 2030 zou ingaan. De andere post heeft betrekking op de subsidieregeling voor de doorstroom in de beroepskolom en de techniekhavo. Het gaat hierbij om een bedrag van 20 miljoen euro. Dat het hier om relatief kleine bedragen gaat, is logisch: bij de bezuiniging op onderwijs werd het mbo al grotendeels ontzien.

Investeringsfonds

De MBO Raad ziet ook na het verminderen van de bezuiniging weinig reden voor optimisme. Met name het stoppen met het Regionaal Investeringsfonds (RIF) is volgens de belangenorganisatie van mbo-scholen ‘pijnlijk’. Volgens Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, wordt hiermee de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt ondermijnd. In het debat over de aangepaste onderwijsbegroting betoogde minister Eppo Bruins nogmaals dat de regeling voor het investeringsfonds altijd bedoeld is als een tijdelijke stimuleringsregeling. Uit toelichtende documenten blijkt overigens dat scholen de laatste jaren minder RIF-aanvragen hebben gedaan. In 2024 werd bijvoorbeeld maar de helft van het beschikbare budget besteed.

Zorgstages

De MBO Raad maakt zich ook zorgen over het schrappen van het Stagefonds zorg. Deze regeling valt niet onder het ministerie van Onderwijs, maar dat van VWS. Volgens Adnan Tekin is het afschaffen van dit fonds een grote klap: ‘Het raakt niet alleen de studenten die praktijkervaring nodig hebben, maar ook de zorgsector zelf. Want juist deze branche is afhankelijk van een constante instroom van nieuw talent. Een gemiste kans, als je het mij vraagt.’ Het zorgdomein heeft nog meer reden voor zorg: een groot deel van de geschrapte bezuiniging bij onderwijs wordt gefinancierd door aanvullende bezuinigingen op de zorgbegroting.

Bekijk hier het amendement van Henri Bontenbal

Lees ook: Veel onduidelijkheid na debat over onderwijsbegroting