Waar blijft de waardering?

COLUMN | Nederland draait op mbo’ers. De vakmensen die onze huizen bouwen, onze ouderen verzorgen, onze auto’s repareren en onze technologie draaiende houden. Deze vakmensen worden allemaal opgeleid, begeleid en geholpen door docenten, instructeurs en ander onderwijspersoneel binnen het mbo. Zij zorgen voor de ruggengraat van Nederland. Maar als je kijkt naar de arbeidsvoorwaarden, zou je denken dat we deze beroepsgroep zien als tweederangs docenten.

Vergelijk het eens met de collega’s in het hbo of het voortgezet onderwijs. Hogeschooldocenten verdienen vaak meer en hebben ruimere verlofregelingen. Leraren in het voorgezet onderwijs krijgen verschillende extra’s en hebben hogere bedragen in de uitloop van de schalen. Nu zeg ik niet dat deze leraren dit niet verdienen. Echter, in het mbo blijft men hangen in de onderwaardering en is het moeilijk tot bijna onmogelijk om stappen te zetten tot doorgroei. Het aloude LB-LC-LD perspectief wordt maar niet behaald.

De minister en werkgevers blijven roepen hoe cruciaal het mbo is. Mbo-docenten werken met studenten die soms extra begeleiding nodig hebben, die praktijk en theorie moeten combineren en die zonder de juiste coaching uitvallen in een arbeidsmarkt die hen hard nodig heeft. Dat vraagt pedagogische én vakinhoudelijke expertise. De beloning vanuit OCW en de doorgroeimogelijkheid vanuit werkgevers is echter zeer minimaal.

Willen we kwalitatief goed beroepsonderwijs, dan moeten we daar ook de juiste mensen voor aantrekken én behouden. Dat doe je niet met subsidies voor de sector en halfbakken maatregelen. Dat doe je onder andere met goede structurele arbeidsvoorwaarden.

Laat nu toevallig de cao-onderhandelingen komende week van start gaan. Aan vakbonden en werkgevers de schone taak om te zorgen voor een goede cao. En nee, dan gaat het niet alleen om loon. Ook doorgroei, ook de aanpak van werkdruk, ook sociale veiligheid en nog meer onderwerpen behoren tot het aantrekkelijk maken van de arbeidsvoorwaarden binnen de sector.

Wat mij betreft gaan we aan de slag! Maar ook doe ik een oproep. Vooral aan de minister en werkgevers: zorg goed voor je medewerkers in de sector!

Abhilash Sewgobind is bestuurder Arbeidsvoorwaarden bij CNV Onderwijs, onderdeel van CNV Connectief. Lees hier meer columns van Abhilash.