Het plan van het kabinet om scholen onder de cyberbeveiligingswet te plaatsen, draagt volgens de MBO Raad en andere onderwijsorganisaties niet bij aan de veiligheid. Integendeel: het leidt tot bureaucratie en hoge kosten. Dat schrijven de gezamenlijke scholen in een brief aan minister Bruins van Onderwijs.
In de brief waarschuwen de MBO Raad, de Vereniging Hogescholen en Universiteiten van Nederland dat de huidige samenwerking in SURF-verband juist goed werkt. De maatregelen die scholen nu nemen worden al extern geaudit en voortdurend aangescherpt. Het voornemen van het kabinet creëert volgens de scholen dubbele regels en onduidelijke verantwoordelijkheden, die de veiligheid eerder ondermijnen dan versterken.
Europa
Vorige week werd duidelijk dat het kabinet van plan is om scholen onder de cyberbeveiligingswet te laten vallen. Op die manier voldoet Nederland aan Europese regelgeving, maar volgens de onderwijsorganisaties is dat helemaal niet nodig: het is aan de lidstaten zelf om scholen onder de Europese richtlijn te laten vallen. De keuze van het kabinet om dit wel te doen, wijkt niet alleen af ons omringende landen, maar zorgt ook voort enorme tijdsdruk. Voor implementatie is volgens de scholen meer tijd nodig. Daar komt bij dat de Europese Commissie verwacht dat de kosten voor cyberbeveiliging met 22% zullen stijgen. Vorige week bleek dat het kabinet de scholen hier niet voor compenseert, maar juist miljoenen euro’s extra bezuinigt op onderwijs.
Meer tijd
De scholen roepen het kabinet daarom op het besluit te heroverwegen. Als het kabinet vasthoudt aan het voornemen, dan kan dat alleen als scholen meer tijd krijgen, zij voldoende middelen ontvangen en er sectorale normen worden vastgesteld die passen bij het werkelijke risicoprofiel van het onderwijs.
Lees hier de brief van de onderwijsorganisaties aan minister Bruin
Lees ook: Programma cyberveiligheid maakt mbo-instellingen weerbaarder