Het Friese Firda wil studenten mogelijkheden bieden om tot geestelijke rust te komen. Een onderwijsproject in een dorpstuin blijkt goed te werken.
Er zijn veel zorgen over de mentale gezondheid van jongeren, ook op het mbo. De Friese mbo-school Firda zoekt van oudsher naar mogelijkheden om jongeren op school momenten van rust te bieden. Het verzorgen van onderwijs in een dorpstuin leent zich daar goed voor. Negen tweedejaars studenten van de koksopleiding in Leeuwarden draaiden vijf weken mee in een biologische dorpstuin. In deze ‘doarpstún Snakkerbuorren’, aan de noordgrens van Leeuwarden, werken tientallen vrijwilligers gezamenlijk aan het verzorgen en verkopen van biologische producten.
Daslook
In de eerste week van het ‘Naturelab’ trapten studenten af met een gezamenlijke kick-off. Op deze dag maakten zij kennis met de tuin, de vrijwilligers en met elkaar. Zij vormden zelf teams en stelden een weekplanning op. Met de tuinbegeleiders Ankie en Gosse werkten de studenten vervolgens dagelijks in de tuin. Ze namen uiteenlopende klussen op zich: van wieden en verpotten tot oogsten. In het theorielokaal verdiepten ze zich in het keuzedeel Regionale specialiteiten en producten, terwijl ze in de buitenkeuken experimenteerden met gerechten. Bijzondere ingrediënten als daslook, vlierbloesem en vogelmuur vormden de basis voor verrassende creaties.
Kombucha
Ook op het gebied van dranken lieten de studenten hun creativiteit de vrije loop. Ze ontwikkelden kombucha’s, kefirs en likeuren, waarbij ze smaken uit de tuin toevoegden. Het was een nauwkeurig proces waarin smaak, techniek en verbeelding samenkwamen.
Notitieboekjes
Elke dag begon en eindigde gezamenlijk. Tijdens deze momenten stonden energizers, reflectieopdrachten en Greenscouts-opdrachten centraal. Deze opdrachten daagden studenten uit om met een duurzame bril te kijken naar thema’s als voedselverspilling, watergebruik en ecologische voetafdruk. Voor de bezinningsmomenten zochten studenten een rustige plek in de tuin op, waar zij in hun notitieboekjes reflecteerden op hun leerproces en persoonlijke groei.
Koffiemoment
Naast het werken en leren was er ook ruimte voor ontmoeting. Dagelijks werd de bel geluid voor het koffiemoment met de vrijwilligers, en werd er gezamenlijk geluncht – bij voorkeur in het zonnetje. De reis van de studenten werd zichtbaar gemaakt op de muur van het theorielokaal, met polaroidfoto’s en citaten uit hun notitieboekjes.
Afsluiting
In de laatste dagen van het project bereidden de studenten zich voor op een feestelijke afsluiting. Tijdens deze slotdag presenteerden zij hun zelfbedachte gerechten en dranken aan vrijwilligers, ouders en genodigden. Ook deelden zij hun ervaringen tijdens de persoonlijke reis van de afgelopen vijf weken. Na afloop werd alles gezamenlijk opgeruimd en sloot het hek van ‘Naturelab’ zich voor dit schooljaar – met een tuin vol herinneringen en een groep studenten die niet alleen geleerd heeft over planten, maar ook over zichzelf.