Minister Bruins ontwikkelt scenario’s voor andere vorm van bekostiging

Een nieuw financieringsmodel moet ervoor zorgen dat scholen in krimpregio’s volwaardig onderwijs kunnen blijven bieden. Minister Bruins heeft drie modellen laten ontwikkelen voor de nieuwe bekostiging. Wat hem betreft staat het lumpsum-model niet ter discussie.

Op dit moment worden mbo-scholen vooral gefinancierd op basis van het aantal studenten dat een opleiding volgt. Voor scholen die in krimpgebieden gevestigd zijn, kan dat de komende jaren problemen opleveren. Een daling van het aantal inschrijvingen, leidt direct tot minder financiering. Hierdoor kunnen scholen in de regio in een negatieve spiraal terechtkomen. Het risico bestaat dat cruciale opleidingen uit de regio verdwijnen. Dat heeft dan weer negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en de sociaaleconomische ontwikkeling van deze krimpregio’s.

Vaste voet

Bij minister Bruins heeft de overtuiging postgevat dat een andere manier van bekostiging kan helpen deze problemen te voorkomen. In de brief aan de Tweede Kamer noemt hij dit ‘een belangrijke randvoorwaarde om toegankelijk en hoogwaardig mbo te blijven bieden’. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan de introductie van een vaste voet in de bekostiging. Zo’n vaste voet moet meer financiële stabiliteit bieden. Op basis van die vaste voet kunnen scholen hun basisvoorzieningen financieren. Als het aantal studenten krimpt, komt een school niet direct in de problemen.

Samenwerking

Met een nieuw financieringsmodel hoopt minister Bruins ook andere doelen re realiseren. Zo wil hij stimuleren dat scholen minder met elkaar gaan concurreren. Een ander financieringsmodel kan zorgen voor meer samenwerking tussen scholen. Ook hoopt de minister dat een nieuwe bekostiging kan helpen de problemen op de arbeidsmarkt te verkleinen. Scholen kunnen bijvoorbeeld meer middelen ontvangen, naarmate zij meer studenten inschrijven voor opleidingen in kraptesectoren.

Drie pakketten

Minister Bruins kiest bij de route naar een nieuw model voor bekostiging voor een zorgvuldig proces. Hij heeft adviesbureau PWC gevraagd enkele scenario’s te ontwikkelen. Tevens heeft hij een reviewcommissie ingesteld, de ‘Commissie herziening bekostiging mbo’, die de minister adviseert over het advies van PWC. Op basis van het advies van PWC en het commentaar van de reviewcommissie heeft minister Bruins drie pakketten ontwikkeld. Het eerste pakket is vooral gericht op het probleem van scholen in krimpregio’s. Een ander pakket stimuleert vooral de samenwerking tussen scholen, terwijl een derde pakket vooral is gericht op het oplossen van problemen op de arbeidsmarkt. In alle pakketten blijft het lumpsum-model, waarbij scholen veel vrijheid hebben bij de besteding van de middelen, in stand.

Planning

Demissionair minister Bruin wil in oktober een voorlopige keuze maken voor een voorkeursvariant. De reviewcommissie zal ook deze voorlopige keuze van commentaar voorzien, Vervolgens wil Bruins rond de jaarwisseling een definitieve keuze voor een model maken. Daarna kan het wetgevingstraject starten. Dat zal ongeveer ook het moment zijn dat een nieuwe minister van Onderwijs de erfenis van minister Bruins, die namens Nieuw Sociaal Contract minister is, overneemt.

Lees hier de brief van minister Bruins over een nieuw model voor bekostiging

Lees ook: Krimpgelden verdeeld over scholen in de regio