De Beroepsvereniging Opleiders mbo (BVMBO) en het Platform Bèta Techniek (PBT) organiseren onder de noemer ‘Opleider2025’ negen bijeenkomsten over leren in de praktijk. Drie thema’s staan centraal: techniek, zorg en de combinatie van zorg en techniek. De bijeenkomsten starten in november.
Er verandert veel in het beroepsonderwijs. Scholen zoeken steeds meer samenwerking met het werkveld. Samen experimenteren ze met nieuwe leervormen. Niet alleen omdat het moet – denk aan de verschillende beleidsmaatregelen – maar ook omdat steeds duidelijker wordt dat de student gemotiveerd raakt als hij in echte beroepssituaties leert en werkt.
Schat aan ervaringen
Er zijn al aardig wat projecten opgestart waarbij de school de praktijk ingaat of de praktijk de school binnenkomt. De BVMBO en het PBT zijn benieuwd naar de kennis en ervaringen van docenten en leermeesters. Wat werkt? Waar moet je op letten als je een samenwerking opstart? Wat zijn de fouten waarvan we kunnen leren? Er is weliswaar geen blauwdruk of een format, maar wel een schat aan ervaringen.
Reden voor de BVMBO en het Platform Bèta Techniek om samen een platform op te zetten om deze kennis op te halen en toegankelijk te maken voor alle docenten die willen experimenteren met dit soort leervormen. Het doel daarbij is tweeledig:
1. Delen van kennis en ervaringen van docenten en instructeurs en leermeesters rondom leervormen op het snijvlak van publieke en private partijen op het gebied van techniek, zorg en de combinatie techniek&zorg.
2. In kaart brengen van modellen van deze nieuwe leervormen, met succes-, faal- en belemmerende factoren.
Negen bijeenkomsten
Het delen van kennis en ervaringen gebeurt dit schooljaar op negen bijeenkomsten verspreid over het land. De eerste drie bijeenkomsten vinden plaats bij het Huis van Morgen en de Zorgboulevard in Roosendaal (Zorg&Techniek, op 10 november), bij de Truck Academy in Helmond (23 november) en bij Zonnehuisgroep Amstelland in Amstelveen (30 november). Gekozen is voor deze locaties omdat je hier als deelnemer aan de bijeenkomst echt iets extra’s krijgt: je kunt live een parel van cocreatie bewonderen en direct vragen stellen aan de mensen die deze samenwerking mogelijk maken (onderwijs en bedrijfsleven) en de studenten die hier van profiteren. De middag wordt vastgelegd in beeld en schrift. De verslaglegging wordt opgenomen op een website en in een boekje. Verder zijn er plannen een conferentie te houden.
Meld je aan!
Kennisdelen kan niet zonder kennisdragers. Ben je docent of praktijkopleider in de techniek, zorg of begeef je je juist op het snijvlak van deze twee mooie disciplines? Ben je betrokken bij een innovatief project waarbij onderwijs en praktijk elkaar omarmen en wil je jouw ervaringen delen? Of wil je juist van andere opleiders horen wat hun succesfactoren en belemmeringen zijn? Meld je dan hier aan voor een van de eerste bijeenkomsten. Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar anniek.van.anraad@bvmbo.nl.