Aantal vroegtijdig schoolverlaters blijft dalen

De daling van het aantal vroegtijdig schoolverlaters zet zich nog steeds door: de uitval op mbo-scholen daalde het afgelopen jaar van 5 naar 4,6 procent. Dit maakte minister Bussemaker vandaag bekend.

In totaal gaat het inmiddels om minder dan 23.000 jongeren die voortijdig de schoolbanken verlieten, ruim 1.400 minder dan vorig jaar. Een groot verschil met de situatie van 15 jaar geleden. Toen gingen nog zo’n 71 duizend jongeren voortijdig van school. Sindsdien staat het terugdringen van voortijdig schoolverlaten (vsv) hoog op de agenda.

Europees koploper
Ook in Europees verband doet Nederland het goed. Nederland behoort tot de koplopers in het terugdringen van voortijdig schoolverlaten. Vergeleken met de 28 EU-lidstaten als geheel (11 procent gemiddeld) heeft Nederland volgens de Europese definitie een relatief laag percentage schooluitvallers: 8,2 procent. De Europese doelstelling van 8 procent is daarmee bijna bereikt.

Vier jaar langer
De positieve resultaten zijn volgens minister Bussemaker geen reden om achterover te leunen. ‘Iedere jongere die de school verlaat zonder diploma is er een te veel. Daarom heb ik vorig jaar bekend gemaakt nog minstens vier jaar met de aanpak door gaan te met een nieuwe, scherpere doelstelling van maximaal 20 duizend voortijdig schoolverlaters in 2021’, aldus de minister.

Regionale plannen
In alle regio’s hebben de scholen en gemeenten samen een nieuw regionaal plan opgesteld om schooluitval te voorkomen, jongeren in een kwetsbare positie beter te begeleiden en om jongeren die langer geleden uitgevallen zijn, alsnog naar een opleiding of werk te begeleiden. Tegelijkertijd zijn er ook jongeren voor wie een startkwalificatie (tijdelijk) niet haalbaar lijkt. Bijvoorbeeld door een complexe thuissituatie, ziekte of beperking. Voor hen heeft een goede voorbereiding op de overstap naar de arbeidsmarkt prioriteit. Met de kans om op een later tijdstip alsnog een startkwalificatie te halen.

Taart
Er is dus nog werk aan de winkel. Maar dat belet de minister niet om feestelijk stil te staan bij wederom een jaar van daling: de best presterende instellingen en regio’s ontvangen vandaag een taart.

Lees ook: Voortijdige schooluitval in tien jaar gehalveerd