Adnan Tekin nieuwe voorzitter MBO Raad

Het bestuur van de MBO Raad draagt Adnan Tekin, voormalig gedeputeerde in Noord-Holland, voor als nieuwe voorzitter. Tekin, 47 jaar, wordt de opvolger van Ton Heerts, die onlangs werd benoemd tot burgemeester van Apeldoorn. De algemene ledenvergadering van de MBO Raad beslist woensdag 13 mei formeel over de voordracht.

Het bestuur van de MBO Raad verwacht met Tekin een voorzitter binnen te halen met een breed netwerk in de wereld van politiek, overheid en bedrijfsleven. Als topambtenaar bij de gemeente Amsterdam heeft Tekin de nodige ervaring opgedaan op het gebied van gemeentelijk onderwijsbeleid. Nuttig, omdat mbo-scholen steeds nauwer samenwerken in regionale verbanden. Tekin weet ook de weg in Den Haag: hij was de rechterhand van Job Cohen toen die fractievoorzitter was van de PvdA in de Tweede Kamer.

Provincie

De laatste jaren was Tekin gedeputeerde bij de provincie Noord-Holland. Hij was daar onder andere verantwoordelijk voor het beleidsterrein onderwijs & arbeidsmarkt. Afgelopen december moest Tekin terugtreden naar aanleiding van politieke spanningen rond de milieuvergunningen van staalbedrijf Tata. In 2018 riep natuurmonumenten Tekin uit tot ‘Groenste Politicus van het jaar’.

Tekin is lid van de Partij van de Arbeid, net als zijn voorgangers bij de MBO Raad Ton Heerts, Jan van Zijl en Margo Vliegenthart. Als de algemene ledenvergadering van de MBO Raad op 13 mei de voordracht bekrachtigt, start Tekin nog voor de zomer bij de MBO Raad. Per 1 juli zal Frank van Hout, waarnemend voorzitter, de voorzittershamer aan hem overdragen.