Adnan Tekin wil ruimte om studenten breder op te leiden

Als mbo-scholen de mogelijkheid krijgen studenten breder op te leiden, kan dat in de toekomst tot een flexibelere arbeidsmarkt en minder werkloosheid leiden. Dat pleidooi houdt Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad.

De oproep doet Tekin mede naar aanleiding van de gevolgen van de corona-pandemie. Door de pandemie hebben werknemers in branches als de luchtvaart, de horeca en de evenementensector hun baan verloren. Als mbo-studenten op school een bredere opleiding krijgen, kunnen zij zich in tijden van crisis sneller omscholen. ‘Door modules te volgen, kunnen studenten zich dan in zes maanden omscholen’, aldus Tekin.

Breed aanbod

De MBO Raad-voorzitter doet zijn pleidooi in het TV-programma ‘Goedemorgen Nederland’. Volgens Tekin zouden mbo-studenten vooral in het begin van hun mbo-carrière een breed aanbod moeten krijgen. Studenten krijgen hierdoor meer tijd om zich te oriënteren op hun toekomst. Zij kunnen zich vragen stellen als: waar ligt mijn talent en waar liggen de kansen op de arbeidsmarkt?

Techniek

Marieke Blom, econoom van de ING-bank, steunt het pleidooi van Tekin van harte. ‘Jongeren van 16 jaar weten nog niet wat ze willen worden. Ze kiezen vaak voor een economisch-administratieve opleiding, terwijl daar helemaal niet zoveel werk in is. Als ze zich breed oriënteren, kiezen ze misschien voor een opleiding met een beter beroepsperspectief, bijvoorbeeld in de techniek.’

Ruimte

Volgens Tekin moet de overheid mbo-scholen de ruimte geven om studenten breder te kunnen opleiden. De financiering van scholen zou daarom anders moeten. ‘Geef scholen de ruimte om zelf invulling te geven aan de opleidingen’, aldus Tekin. Het pleidooi van Tekin is niet nieuw. Een voorganger van Tekin, Jan van Zijl, pleitte in 2015 ook al voor ruimte voor mbo-scholen om studenten breder op te leiden.

Bekijk hier de uitzending van Goedemorgen Nederland

Lees ook: ‘Het mbo moet breder opleiden’