Advies: ‘Ook mbo’ers hebben recht op een titel’

Wie een mbo-diploma behaalt op niveau 3 of 4 zou de titel ‘associate degree’ moeten krijgen. Het reserveren van deze internationaal erkende titel voor het hbo is een blunder geweest. Dat betoogt onderwijsadviseur Jan van Ravens in een adviesrapport.

Volgens het rapport ‘AD naar MBO’ is in 2005 een onvoorstelbare beleidsblunder begaan. Toen is besloten om de internationaal erkende titel ‘associate degree’ in Nederland te reserveren voor het hoger onderwijs. In de Verenigde Staten en in Canada krijgen mbo-studenten deze titel wel. De associate degree is daar de opstap naar de bachelor of de master. In Nederland zouden studenten met een mbo-diploma ook deze titel moeten krijgen.

Krakend

In een doorwrocht rapport betoogt adviseur Van Ravens dat het een weldaad voor de Nederlandse samenleving zou zijn als mbo-studenten na afronding van hun studie de titel ‘associate degree’ zouden krijgen. Ze kunnen daarna aan de slag op de arbeidsmarkt, want ze hebben al een titel. In Nederland moeten mbo-afgestudeerden nog twee jaar naar het hbo om eindelijk een titel te krijgen. ‘Dat is verdraaid onhandig in een land dat krakend tot stilstand komt door een tekort aan vakmensen’, zo schrijft Van Ravens in een begeleidend opinieartikel in Trouw.

Verruimen

‘De minister moet dus als de wiedeweerga de associate degree verruimen naar het mbo’, zo schrijft Van Ravens. ‘Dat zal net zulke effecten gaan hebben als in Noord-Amerika: de titel trekt dan extra jongeren naar het mbo en vormt een extra prikkel de opleiding af te maken. En, niet onbelangrijk in een krappe arbeidsmarkt met een grote tekort aan vaklieden, dit neemt de verleiding weg om daarna nog langer in het onderwijs te blijven hangen.’

JOB

Van Ravens roept minister Dijkgraaf op de titel ‘associate degree’ beschikbaar te stellen voor mbo-afgestudeerden. Dat is misschien pijnlijk voor het hbo, maar mbo-studenten hebben ook recht op een titel. Hij geeft studentenorganisatie JOB de suggestie dit te bespreken met de minister: ‘Men zou de verruiming van de AD naar het mbo kunnen bespreken met de minister. Het gesternte is momenteel gunstig: het mbo is volop onderwerp van discussie.’

Lees hier het adviesrapport ‘AD naar MBO’ (kijk bij ‘Country Reports’)

Lees ook: MBO Raad en Vereniging Hogescholen willen verdere groei associate degree