Albeda meest duurzame mbo-school van Nederland

De Rotterdamse mbo-school Albeda is uitgeroepen tot de meest duurzame mbo-school van Nederland. De winnaar van de vorige twee edities, het Koning Willem 1 College (Den Bosch) eindigde ditmaal op de tweede plaats.

Vrijdag 8 december 2023 vond in ‘s-Hertogenbosch de uitreiking plaats van de SustainaBul MBO 2023. Op de onderdelen strategie, onderwijsvisie, praktijk en bedrijfsvoering behaalde Albeda een recordscore van 90%. Als tweede eindigde het Koning Willem 1 College, de winnaar van de voorgaande twee edities. Derde werd Yuverta. Albeda werd vorig jaar nog tweede.

Waardering

Albeda-bestuurder Simone Fredriksz ziet de prijs als een blijk van waardering voor de jarenlange inzet van de school op het gebied van duurzaamheid. Maar er is nog werk aan de winkel, volgens Fredriksz: ‘We hebben de ambitie om duurzaamheid meer te integreren in onze lessen, omdat we te maken hebben met complexe uitdagingen als klimaatverandering en toenemende sociale ongelijkheid. De oplossingen worden steeds vaker gezocht in het streven naar een duurzame wereld. Daarin krijgt het onderwijs een bijzondere rol toebedeeld en dat is noodzakelijk.

Urgentie

‘Terwijl we de erkenning waarderen, beseffen we dat de urgentie om te handelen hoog is. Daarom blijven we ons inzetten om een hoger niveau van duurzaamheid te bereiken: in ons onderwijs, in onze bedrijfsvoering, in het werkveld in Rotterdam en in het beroepsonderwijs in Nederland. De bijdrage van Albeda aan een duurzamere samenleving zal zichtbaar blijven’, aldus Simone Fredriksz.

Sustainabul

De SustainaBul MBO, georganiseerd door Leren voor Morgen, is een wedstrijd waarbij scholen elkaar helpen beter te worden in duurzaamheid. Volgens recent onderzoek kunnen mbo-scholen nog veel doen aan duurzaamheid. Scholen kijken naar elkaars werk en geven elkaar feedback. Ze worden beoordeeld op hun onderwijs, praktische toepassing en bedrijfsvoering. Er zijn drie categorieën: Kickstarters, Versnellers en Koplopers. Dit jaar werd Summa (Eindhoven) de beste Kickstarter, ROC Rivor (Tiel) de beste Versneller en kwam Albeda dus als winnaar uit de bus bij de Koplopers. De uitreiking vond plaats tijdens het MBO Symposium Duurzaam Denken & Doen dat werd gehouden bij het Koning Willem 1 College in ‘s-Hertogenbosch.

Bekijk hier filmpjes van Albeda over Duurzaamheid in het onderwijs en Duurzaamheid in de beroeps- en praktijkvorming

Lees ook: Koning Willem 1 College opnieuw meest duurzame mbo-school