De AOb eist honderden miljoenen extra om het salaris van mbo-docenten, instructeurs en ondersteuners te verhogen. Op vrijdag 15 maart organiseert de vakbond een algemene onderwijsstaking.
De algemene onderwijsstaking waartoe de AOb oproept richt zich op alle sectoren in het onderwijs, van de kleuterschool tot de universiteit. In een nota heeft de AOb per sector alle eisen op een rij gezet. Voor het mbo gaat het voor de AOb primair om mogelijkheden om in salaris door te groeien.
Downgrading
Volgens de AOb heeft het mbo al jaren te maken met ‘downgrading’. Docenten en instructeurs worden in de laagste salarisschaal ondergebracht en er zijn niet veel mogelijkheden om door te groeien naar een hogere schaal. Ook heeft het mbo te maken met een tekort aan docenten. Als de sector niet aantrekkelijker wordt, zal het tekort volgens de AOb alleen maar oplopen.
Werkdruk
Over het aanpakken van werkdruk zijn onlangs in de nieuwe cao al afspraken gemaakt. Elke mbo-school moet volgens deze afspraken een werkdrukplan maken. Het plan moet de instemming hebben van de OR. De AOb komt op dit punt niet met nieuwe eisen. Wel kondigt de vakbond aan leden actief te gaan ondersteunen bij het opstellen en uitvoeren van de werkdrukplannen.
Miljoenen
In totaal eist de AOb zo’n 300 miljoen euro extra voor het mbo. In vergelijking met andere onderwijssectoren is dat nog een bescheiden eis: in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het universitair onderwijs eist de vakbond 1 miljard euro extra per jaar. Op vrijdag 15 maart organiseert de AOb een landelijke onderwijsstaking. De andere grote vakbond in het onderwijs, het CNV, doet niet mee aan de staking. Voorzitter Loek Schueler steunt wel de eisen, maar ziet nog ruimte voor onderhandelingen.
Lees hier de eisen van de AOb
Lees ook: Nieuwe cao: meer loon, minder werkdruk