Aventus opent Domoticahuis in Apeldoorn

In het Domoticahuis van Aventus leren studenten te werken met moderne zorgtechnologie als robots, tovertafels en knuffelkatten. De nieuwe leeromgeving werd op 20 februari 2020 in Apeldoorn geopend.

Steeds meer zorgorganisaties maken gebruik van technologische snufjes. Maar hoe bereid je studenten voor op deze innovatieve ontwikkelingen? Het Aventus Domoticahuis helpt hierbij. Docent Joanne Drost legt uit: ‘Er zijn allerlei handige meetapps op afstand beschikbaar, bijvoorbeeld voor een ECG- of bloeddrukmeting. Als verpleegkundige kun je hiermee de situatie van de cliënt op afstand volgen. De resultaten lezen ze uit met hun mobiele telefoon en zo kunnen ze gerichte adviezen geven aan de patiënt. Heel handig allemaal. Maar je moet wel weten hoe je hiermee kunt werken. Dat leren we ze in de het Domoticahuis.’

Praktijkcases

In het Domoticahuis krijgen studenten praktijkcases voorgelegd waarvoor ze oplossingen moeten bedenken met hulp van innovatieve technologie. De praktijkcases gaan bijvoorbeeld over cliënten die met klachten als beginnende dementie aanpassingen in hun huis nodig hebben. De studenten zoeken uit welke technologische hulpmiddelen geschikt zijn.

Cross-overs

In het Domoticahuis vinden ook cross-overs plaats: studenten van verschillende opleidingen – Verpleegkunde, Verzorgende IG, ICT, Human Technology en Smart Technology – werken samen en delen kennis. Zo worden zij uitgedaagd om samen na te denken wat nodig is om de zorg van de toekomst vorm te geven. Partners uit de regio hebben het Domoticahuis mede mogelijk gemaakt. Zo heeft de Provincie Gelderland een subsidie verstrekt en hebben zorginstellingen meegedacht over de inrichting van de leeromgeving. Naast studenten kunnen ook zorgmedewerkers gebruikmaken van het Domoticahuis om zich te scholen in innovatieve zorgtechnologie.