Avondklok geldt niet voor examens of tentamens

De avondklok geldt niet voor studenten aan het mbo of het hoger onderwijs die een examen of tentamen moeten afleggen. Onder druk van de Tweede Kamer heeft het kabinet hiertoe besloten.

De oproep van onderwijsorganisaties om een uitzondering te maken voor studenten die examen moeten doen, heeft hiermee succes gehad. Tijdens het debat over de avondklok riepen diverse politieke partijen het kabinet op een uitzondering te maken voor examens. Minister Grapperhaus bleek gevoelig voor de argumenten: ‘Hierbij zeg ik in ieder geval loud and clear voor iedereen: als u een examen heeft dat gepland is in de periode waarin de avondklok geldt, en als dat examen of de reistijd geheel of gedeeltelijk valt binnen de periode van de avondklok, heeft u met een eigen verklaring en een verklaring van de onderwijsinstelling een vrijstelling om dan toch buiten te zijn.’

Regeling

De toezegging is ook onmiddellijk opgenomen in de regels voor de avondklok. Alle documenten, waaronder de zogenaamd eigen verklaring, zijn hier terug te lezen. De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends.