Benchmark mbo laat licht herstel studiesucces zien

Het percentage studenten dat de mbo-studie succesvol doorloopt is in 2023 licht gestegen. Het studiesucces ligt nog wel lager dan in de jaren voor de coronapandemie.

Dat blijkt uit de nieuwe benchmark die de MBO Raad op woensdag 4 december in de Tweede Kamer presenteerde. Op diverse indicatoren, zoals het diplomaresultaat, het jaarresultaat en het startersresultaat, deed zich in 2023 een lichte stijging voor. Het diplomaresultaat, het percentage schoolverlaters dat een diploma heeft behaald, daalde in 2022 van bijna 73 naar 69 procent. In 2023 steeg dit percentage naar 70,3 procent. De andere indicatoren voor studiesucces laten een vergelijkbaar beeld zien.

Corona

Als verklaring voor het achterblijvende studiesucces wijzen de onderzoekers naar twee factoren. In de eerste plaats lijkt er sprake te zijn van een na-ijl effect van de coronapandemie. Veel studenten worstelen nog met leerachterstanden en een gebrek aan motivatie. Ook kunnen de versoepelde exameneisen in het voortgezet onderwijs tijdens de coronapandemie nog van invloed zijn: sommige studenten zijn met minder bagage hun mbo-opleiding gestart. De komende jaren moet duidelijk worden of de mbo-scholen erin slagen het studiesucces weer op het niveau van voor de pandemie te krijgen.

Arbeidsmarkt

De onderzoekers wijzen daarnaast op de krappe arbeidsmarkt. De schaarste aan personeel maakt het aantrekkelijk voor studenten om werk te verkiezen boven hun studie. Dit speelt ook mee bij de afnemende doorstroom naar het hbo. Het percentage mbo-studenten dat na diplomering voor een vervolgstudie in het hbo kiest, blijft dalen. In vergelijking met 2022 daalde dit percentage in 2023 van 30 procent naar 28,1 procent. In 2020 stroomde nog 37 procent van de mbo-studenten (niveau 4) door naar het hbo.  In absolute aantallen is de (directe) doorstroom inmiddels gedaald tot onder de 20.000 studenten.

Reserves

De benchmark laat opnieuw zien dat de meeste mbo-scholen goed bij kas zitten. Ook in 2023 konden de scholen de reserves laten groeien, met een bedrag van zo’n 100 miljoen euro. Volgens de scholen zijn dit soort reserves nodig om de gevolgen van de krimp van het aantal studenten op te vangen. Ook zetten de scholen de reserves in voor grote investeringen in huisvesting.

Bekijk hier de rapporten van de negentiende benchmark mbo

Lees ook: Benchmark: studiesucces daalt over de volle breedte