Beroepsbeeld mbo-docent door bvmbo gelanceerd

Op woensdag 27 maart heeft de beroepsvereniging van mbo-docenten het ‘Beroepsbeeld van de mbo-docent’ gelanceerd. Docenten kunnen met dit instrument de dialoog aangaan over hun professionele ontwikkeling.

Woensdagochtend, het supportershonk van ADO Den Haag. Vanuit de met geelgroene sjaals omgeven ramen kijken we uit op het stadion van de trotse voetbalploeg, waar de tweejaarlijkse managementconferentie van het Consortium voor Innovatie gehouden wordt. Dit evenement wordt ook deze editie voorafgegaan door enkele pre-conferenties. Waaronder ‘Professionals in beweging’, de conferentie van de Beroepsvereniging Opleiders MBO. De pre-conferentie is ‘uitverkocht’: met zo’n zeventig deelnemers (hoofdzakelijk mbo-docenten) zit het honk propvol. Waarmee maar weer eens onderstreept wordt dat docenten behoefte hebben aan een helder beroepsbeeld en een goed gesprek om de mogelijkheden in de breedte en de diepte te verkennen.

Beroepsbeeld

Daarbij kan het Beroepsbeeld MBO-docent zeker helpen. Dit instrument geeft letterlijk een beeld van de mogelijkheden die je hebt om je als mbo-docent te ontwikkelen. Docenten, onderwijsteams, besturen, leidinggevenden en stafafdelingen krijgen door het beroepsbeeld inzicht in wat nodig is binnen mbo-scholen én in wisselwerking met de beroepspraktijk. Het beroepsbeeld levert een bijdrage aan de erkenning en de waardering van de docent en kan gebruikt worden om het gesprek over het beroep aan te gaan. Hoe versterken we het beroep? Hoe maken we het docentschap aantrekkelijker?

Handvat

‘Het is een handvat, geen keurslijf’, vertelt Marjolein Held, voorzitter van de BVMBO, de beroepsvereniging die samen met het Platform Samen Opleiden & Professionaliseren MBO (MBO Raad) de regie voerde bij de totstandkoming van het beroepsbeeld. Held is trots op het Beroepsbeeld. ‘Dit is het resultaat van vele sessies die we het afgelopen jaar hebben gehad. Met docenten, HR-functionarissen, bestuurders, vakbonden en partijen als ecbo, SBB en de MBO Raad. Zowel werkgevers, werknemers als de vakbonden vinden dit hét beeld van de mbo-docent waarover we gezamenlijk de dialoog kunnen voeren. Daarmee starten we vandaag officieel.’

Meer over het Beroepsbeeld is te lezen op de site van de BVMBO.