Beroepscode voor mbo-docenten in de maak

De Beroepsvereniging voor mbo-docenten gaat een eigen beroepscode ontwikkelen. Op 17 april organiseert de vereniging een kick-off bijeenkomst.

Wat doe je als je ziet dat een student gepest wordt? Of als een leerling dreigt te radicaliseren? Het zijn situaties waarin je als docent terecht kunt komen en waarmee je iets moet. Vreemd genoeg is er voor mbo-docenten echter nog geen beroepscode.

Ethische kwesties
De Beroepsvereniging Docenten MBO (BVMBO) wil hierin verandering aan brengen. ‘In april is de eerste werkbijeenkomst’, vertelt BVMBO-voorzitter Marjolein Held. ‘Dat is het begin van een proces dat wellicht net zo belangrijk is als de uiteindelijke code. We gaan immers uitgebreid discussiëren over ons dagelijks handelen. Waarbij het dit keer gaat om ethische kwesties. We willen een geheel van principes en regels opstellen met betrekking tot het uitoefenen van ons beroep. Zodat je bij ethische kwesties een handvat hebt om de juiste beslissing te nemen. Het is een mooie aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over ons beroep. Dat draagt beslist bij aan onze professionalisering.’

Bijdrage leveren
Eenmaal opgesteld wordt de beroepscode beoordeeld door een nog op te richten commissie ‘Beroepscode’ (met daarin naast mbo-docenten ook deskundigen op het gebied van (onderwijs)ethiek) en een selectie van mbo-docenten. Wil je een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de code, meld je dan aan voor de kick-off bijeenkomst van vrijdag 17 april in Den Bosch.

Foto: Claudia Otten / HMC