Bruins wil doorgaan met waaier van Dijkgraaf

Beoogd minister van Onderwijs Eppo Bruins wil verder met het waaier-concept van zijn voorganger Robbert Dijkgraaf. Volgens Bruins is het mbo ‘een geweldige schoolsoort’.

Bij de hoorzitting die de Tweede Kamer organiseerde met de beoogde bewindslieden van het ministerie van Onderwijs maakte Eppo Bruins geen geheim van zijn ambities. Gevraagd naar zijn drie belangrijkste prioriteiten noemde hij onder andere het doorgaan met de waaier van Robbert Dijkgraaf. Volgens Bruins is het belangrijk dat alle schoolsoorten in Nederland dezelfde waardering krijgen.

Vakmensen

In zijn motivatiebrief benadrukt Bruins ook het belang van vakmensen. Hij schrijft: ‘Voor het aanpakken van de verschillende transities is het noodzakelijk om meer vakmensen op te leiden op alle niveaus en hen ook te waarderen voor hun onmisbare bijdrage aan de toekomst van ons land. Zonder vakmensen staat Nederland stil.’ Tijdens de hoorzitting voegde hij hier nog aan toe dat hij het mbo ‘een geweldige schoolsoort’ vindt. Het is volgens Bruins belangrijk om vakmensen waardering en erkenning te geven.

Arbeidsmarkt

Bruins gaf ook aan zich zorgen te maken over de tekorten op de arbeidsmarkt. De grote transities waar Nederland voor staat, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat en energie, zijn alleen mogelijk als er voldoende vakmensen zijn. Hij zoekt naar wegen om jongeren te stimuleren te kiezen voor opleidingen waar de maatschappij behoefte aan heeft. Regionaal zouden daarom goed de tekorten in beeld moeten worden gebracht, om vervolgens jongeren te verleiden de juiste studies te kiezen. Bruins: ‘We hebben vakmensen nodig en daar wil ik mee aan de slag.’

Lees ook: Wordt Eppo Bruins de nieuwe minister voor het mbo?